Da li će BiH do 2040. godine ostati bez pitke vode

Radiosarajevo.ba
Da li će BiH do 2040. godine ostati bez pitke vode
Pixabay / Ilustracija
Svjetska populacija iz godine u godinu raste, pa samim tim raste i potreba za pitkom vodom, čije zalihe su sve manje i sve teže dostupne.

Prema brojnim istraživanjima, veliki dijelovi svijeta u narednim decenijama suočit će se sa nestašicom pitke vode, posebno zbog velikog zagađenja izvora, ali zbog sve većeg zahtjeva za iscrpavanjem vode za razne potrebe, prenosi Svjetski institut za resurse.

Pretpostavlja se da će u nekim dijelovima svijeta do nestašice vode doći i zbog suša, koje će biti uzrokovane globalnim zatopljavanjem, a samim tim bit će sve manje prirodne hrane, koja iziskuje navodnjavanje.

Upravo iz tog razloga, koristeći prilagođene klimatske modele i socioekonomske scenarije, Svjetski institut za resurse je napravio prvu analizu koje bi to svjetske zone mogle imati najviše problema sa vodom do 2040. godine.

Oni ističu da bi Čile, Estonija, Namibija i Bocvana mogli imati velike probleme u narednim godinama, a čak 33 od 167 zemalja svijeta suočit će se sa svojevrsnim problemima usljed nestašice pitke vode.

Ova projekcija obuhvatila je i Bosnu i Hercegovinu, a budući da smo mi zemlja itekako bogata vodenim resursima, opasnost da ćemo do 2040. ostati bez pitke vode procijenjena je na manje od 10 posto. 

voda_projekcije_wri.jpg - Da li će BiH do 2040. godine ostati bez pitke vode

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije