Cris Keulemans dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca Festivala Mess

Radiosarajevo.ba
Cris Keulemans dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca Festivala Mess
Foto: Dženan Kriještorac / Dodijeljen zlatni lovorov vijenac Festivala MESS
Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra najviše je počasno priznanje koje svake godine dodjeljuje direkcija Festivala Mess.

Dobitnik ovogodišnjeg počasnog priznanja je Cris Keulemans, aktivista, pisac, publicista i novinar iz Amsterdama, rođen u Bagdadu.

Bagdad: Rodni grad i grad uspomena u predstavi umjetnika iz egzila

Porijeklom iz Iraka i sa mjestom prebivališta u Amsterdamu, Keulemans je svjetskoj javnosti poznat kao putopisac, esejista i pozorišni redatelj. Od 1995. do 1999. godine bio je direktor Centra za kulturu i politiku u Amsterdamu. Od tada je puno putovao i posjećivao zemlje kao što su Indonezija, Bangladeš, Bosna, Kosovo, Srbija, Bugarska, Poljska i SAD, a njegove turističke priče se pojavljuju u de Volkskrant, vodećem holandskom listu.

Roman Chris Keulemansa „Kratka šetnja u brdima“ ušao je u šire i uže izbore za neke od najpoznatijih holandskih književnih nagrada, a dvije predstave „Albanci“ i „Belanov“ izvodile su nezavisne pozorišne trupe u Amsterdamu i Utrehtu.

Keulemansova spona sa Bosnom i Hercegovinom započinje 1994. godine kada je u toku opsade grada posjetio Internacionalni teatarski festival MESS, nakon čega će ostvariti saradnju sa umjetnicima iz Sarajeva koja traje do danas. Posjećujući Sarajevo gotovo svake godine, Keulemans postaje jedan od najvjernijih prijatelja grada, a izdavši brojne eseje i izvještaje o ratu u Bosni i njegovim posljedicama, poznati pisac daje značajan doprinos iznošenju povijesnih činjenica s kojima svjetska javnost nije bila gotovo nikako upoznata.

Chris Keulemans moderira program Granice i ograničenja

U međuvremenu je izdao šest publicističkih i književnih djela, a njegova knjiga eseja o ratu "Od zapada prema istoku" objavljena je na bosanskom jeziku. Na ceremoniji uručenja, o Crisu je govorio doajen teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Haris Pašović, a nagradu je dodijelio direktor Festivala Mess - Nihad Kreševljaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije