Kada zaplešu svjetski prvaci u tangu - Valentina Vavra i Vedran Marčeta

L. K.
Kada zaplešu svjetski prvaci u tangu - Valentina Vavra i Vedran Marčeta
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Bosanskohercegovački plesači, Vedran Marčeta i Valentina Vavra iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva prvaci su svijeta u argentinskom tangu

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je imala priliku uživo vidjeti kako to izgleda kada svjetski prvaci u tangu plešu taj magični, strastveni ples. Drugih riječi nema za naše svjetske prvake u tangu - Valentinu Vavru i Vedrana Marčetu - kada plešu, atmosfera se zaista može opisati kao čista magija. Gotovo toliko da vas ponese da vi poželite zaplesati za njima, iako ne znate korake.

Ples / Bosna i Hercegovina ima prvake svijeta u tangu

Bosanskohercegovački plesači, Vedran Marčeta i Valentina Vavra iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva prvaci su svijeta u argentinskom tangu. Ovim priznanjem su se okitili krajem oktobra.

Marčeta i Vavra osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 45 parova na Svjetskom prvenstvu koje održalo u Poljskoj. Pored ovog uspjeha, uspjeli su osvojiti i četvrto mjesto u salsi u kategoriji "Salsa Couples Adults".

Za Radiosarajevo.ba Valentina i Vedran govore da su plesni par već tri godine. Vedran pleše od 1991. godine, a Valentina pleše od svoje sedme godine.

Valentina je iz Travnika, tamo je plesala u klubu rekreativno, a kada je navršila 18 godina došla je u Sarajevo i potpuno se posvetila plesu.

„Nakon toliko rada, ove godine smo shvatili da smo kao par spremni za ozbiljan nastup i da krenemo na velike turnire“, govori Marčeta.

Bili su u pravu jer su nastupom na Europskom prvenstvu u plesu bili prvi u tangu, a treći u salsi.

„Mi smo jedan od rijetkih parova na takmičenju koji se takmiči u oba plesa. Miksamo oba plesa, tako da nas zovu često na festivale. Oboje smo zaljubljenici u ove plesove koji su različiti po karakteru", govori Marčeta.

Ovaj plesni par vodi časove u Plesnom klubu Aster, a na put za Poljsku na takmičenje su vodili djecu iz kluba. Navode da su ih poveli zbog iskustva, da vide kako se pleše na svjetskom nivou i da su jako zadovoljni s njima i njihovim nastupima te misle da im je pogled na ovo svjetsko takmičenje poticaj da se trude i više rade.

Bosanskohercegovački plesači, Vedran Marčeta i Valentina Vavra iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva prvaci su svijeta u argentinskom tangu - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Bosanskohercegovački plesači, Vedran Marčeta i Valentina Vavra iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva prvaci su svijeta u argentinskom tangu

Vedran od ranije ima dosta nagrada, naprimjer - 2013. godine je osvojio s tadašnjom partnericom svjetsko prvenstvo u salsi, a drugi je bio tangu u Europi itd. Kaže da je potrebno puno truda i rada. Valentini su ovogodišnja priznanja najveća u karijeri koja je tek pred njom.

Uprkos dugačkom i teškom putovanju u autobusu, Valentina i Vedran su uspjeli osvojiti prvo mjesto u tangu. Naime, ekipa Astera je putovala do Poljske preko 25 sati autobusom i opet su uspjeli zablistati na podijumu.

„Valentina je fenomen, kroz tri-četiri godine je postigla nešto što mnoge djevojke sanjaju i plešu ove plesove od malena. Trenirala je po deset sati i na ovom takmičenju je ostavila iza sebe plesačice koje se bave plesom po deset-petnaest godina“, pun je pohvala Vedran za svoju plesnu partnericu.

Bosanskohercegovački plesači, Vedran Marčeta i Valentina Vavra iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva prvaci su svijeta u argentinskom tangu - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba

Ljudima koji ne znaju mnogo o plesu, prvo kada im se spomene tango, na um im pada Argentina. Valentina i Vedran se smješkaju i govore da je Europa centar plesa, a ne Južna Amerika. Najveće tržište plesa jeste u SAD-u i Europi, a njima su ove godine najjači konkurenti bili Italijani i Francuzi.

Nažalost, sve nabavljaju u svojoj režiji govore Valentina i Vedran, na Europsko takmičenje su išli o svom trošku, a na Svjetsko su otišli uz pomoć roditelja djece koji treniraju u klubu.

„Ne možemo porediti kakvi su naši uslovi, a kakvi od plesača iz drugih zemalja. Zato pobjeda znači puno više“, govori Valentina.

Vedran je s treninga fudbala, nekim spletom okolnosti ušetao u svijet plesa, a Valentina s željom i ljubavi prema plesu.

„Može se roditi ljubav kada se baviš plesom rekreativno, ali s tim se, mislim, rodiš! To je ljubav, s tim se budim, s tim liježem. U plesu ili jesi ili nisi“, govori Valentina.

Ova kruna im je vjetar u leđa, imaju djecu u klubu kojoj se žele posvetiti i misle da će sigurno i oni klubu donijeti važne nagrade. Valentina i Vedran pozivaju sve ljude koji žele naučiti plesati, da dođu na časove. Napominju da godine nisu prepreka za magiju na podijumu...

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Valentina Vavra (@tinavavra) on

Marčeta i Vavra najavljuju „Sarajevo salsa kongres“ koji će biti u januaru, a čiji su oni organizatori. Na Kongresu očekuju učesnike iz cijele Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije