Cigarete i nargile štetnije za pluća od zagađenja zraka

Fena
Cigarete i nargile štetnije za pluća od zagađenja zraka
Osoblje Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" obilježilo je danas Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) akcijom u kojoj su stanovništvu radili precizan test (spirometrija) kojim se mjeri funkcija pluća.

Razgovarali su s njima o toj bolesti, načinu liječenja te adekvatnom uzimanju terapije.   

Specijalista pneumoftiziolog Jasmina Mustafić Pandžić kazala je da su tako željeli doprinijeti podizanju nivoa svijesti o HOPB-u da bi se poboljšala prevencija i liječenje kao i spriječili teški oblici te bolesti.

Pojasnila je da je hronična opstruktivna bolest pluća zapravo smanjenje protoka zraka kroz dišne putove te je treći uzročnik smrtnosti u svijetu. Ta bolest se ne može izliječiti, ali se može spriječiti pojava tih teških formi.     

"Možemo poboljšati kvaliteta života, smanjiti simptome, broj hospitalizacija kao i smanjiti troškove zdravstvenog sistema", naglasila je.      

Uzrok nastanka HOBP-a na prvom mjestu je pušenje, a tek iza toga dolazi izloženost prašini i hemikalijama te zagađenju zraka. Simptomi bolesti su konstantno kašljanje, gubitak daha tokom aktivnosti u kojima je osoba ranije bez napora sudjelovala, pretjerana proizvodnja sekreta, osjećaj nemogućnosti disanja (pritisak u grudima). Kao preventivne mjere preporučuje se prestanak pušenja, fizička aktivnost, zdrava prehrana.

Na osnovu iskustva iz prakse dr. Mustafić Pandžić kaže da ovdašnje stanovništvo nije dovoljno educirano o posljedicama što ih ta bolest može izazvati.

"A kad već imaju dijagnosticiranu bolest, na nama je da ih educiramo kako živjeti s tom bolešću, zaustaviti progresiju te bolesti", naglasila je.   

U povodu obilježavanja Svjetskog dana HOPB-a preporučila je posebno , izbjegavanje zadimljenih prostorija, kao i izloženosti zagađenju. Ljudi koji su zbog posla izloženi štetnim gasovima ili česticama moraju biti adekvatno zaštićeni.

Današnja akcija je jedna u nizu za pacijente besplatnih pregleda, koji su organizirani u Općoj bolnici s ciljem da se podigne svijest građana o značaju preventivnih mjera u očuvanju zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije