Četiri područja u FBiH posebno interesantna za istraživanje nafte i plina

B. Redžić
Četiri područja u FBiH posebno interesantna za istraživanje nafte i plina
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Hazim Hrvatović

Federacija Bosne i Hercegovine je napravila korak naprijed u istraživanju mogućih nalazišta nafte i plina. Šta je konkretno učinjeno objasnili su nadležni iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta i predstavnik britanske kompanije koja je učestvovala tom procesu.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić je podsjetio Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 2015. godine počela sa izmjenama zakona o koncesijama za istraživanje naftu i plin.

Istaknuo je da postoje četiri područja za koje će biti raspisan javni oglas - ponuda za istraživanje nafte i plina: Orašje, Odžak, Tuzlanski bazen i područje Dinarida.

Podsjetio je na značaj eventualnog pronalaska ovih resursa za Bosnu i Hercegovinu, prije svega u ekonomskom smislu.

Kako je obrazložio, troškove istraživanja dijele različiti nivoi vlasti sa kompanijom koja dobije pravo na istraživanje.

Nermin Džindić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nermin Džindić

Direktor Zavoda za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine Hazim Hrvatović tvrdi da je ovaj projekat, kako je rekao, vrlo transparentan.

"Svi rezultati istraživanja će biti dostupni kompanijama. Istraživanja su proistakla iz zainteresovanosti naftnih kompanija. Ako one pronađu određena nalazišta, uslovi istraživanja za druga područja će biti sigurno drugačiji", objasnio je Hrvatović.

Podsjetio je na interesovanje i svjetske korporacije Shell za istraživanje nafte.

Prema riječima Hrvatovića, sva dosadašnja istraživanja su pokazala da postoji opravdanost za njihov nastavak, posebno se to odnosi na područje Dinarida.

Hazim Hrvatović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Hazim Hrvatović

Federalna Vlada je po ovom pitanju konsultovala britansku kompaniju IHS u cilju da im pomogne u donošenju odgovarajućih odluka.

"Mi trebamo pomoći u kontroli rizika za potencijalne ulagače odnosno da imaju uspješan poslovni poduhvat", kazao je predstavnik IHS-a Jim Thomas.

Smatra da su uspjeli prikazati Federaciju Bosne i Hercegovine kao sigurno mjesto za investiranje. Ocijenio je da je stvoren okvir da investitori dođu u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Jim Thomas - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Jim Thomas

Na novinarsko pitanje da li postoje rokovi po ovom pitanju, Hrvatović je rekao da zainteresovane kompanije imaju rok od šest mjeseci od trenutka objavljivanja oglasa da se prijave. Govoreći o povlačenju Shella iz Bosne i Hercegovine, naglasio je da su oni izvršili analize i da su njihovi rezultati dostupni Federalnom Zavodu za geologiju.

Tvrdi da se koncesija za eksploataciju nafte dodjeljuje na 25 godina iz mogućnost produženja za 12 godina nakon njenog isteka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije