Četiri bh. olimpijca osvojili bronzane medalje na matematičkoj olimpijadi

Radiosarajevo.ba
Četiri bh. olimpijca osvojili bronzane medalje na matematičkoj olimpijadi
Sinoć su na ceremoniji zatvaranja 58. Međunarodne matematičke olimpijade u Rio De Janeiru, četiri olimpijca iz Bosne i Hercegovine dobili bronzane medalje, Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić i Emir Mrkonja.

Još dvoje je dobilo počasne povelje, Azur Đonlagić i Tijana Babić.  Ekipno, osvojenim 44. mjestom u konkurenciji 115 državnih ekipa i 615 učesnika iz cijeloga svijeta su popravili prošlogodišnji uspjeh.

Vođe puta, Harun Hindija i Marko Čitić, su samo dio ljudi koji zaslužuju čestitke zbog toga što je postignut ovakav uspjeh.  Salko Lagumdžija nakon tri Olimpijade - Tajland, Hong Kong i Brazil, odlazi na studij s tri osvojene bronzane medalje i tako postaje četvrti Bosanac i Hercegovac, nakon trojice svojih kolega, Mahira Hadžića, Damira Hasića i Igora Uljarevića koji su, prethodnih 25. olimpijada na kojima je učestvovala naša državna ekipa, također osvojili po tri medalje. 

U prethodne dvije i pol decenije naši olimpijci su osvojili 6 srebrenih, 41 bronzanu medalju i 50 pohvala. Sada su to uspješni profesori, istraživači ili studenti na prestižnim projektima širom svijeta ili u našoj zemlji. U svakom smislu predstavljaju nadu u budućnost kao i bolji dio nas danas.

Već na prvom takmičenju Mak Trifković osvaja bronzanu medalju, a naš tim 73. mjesto. Prošlo je samo pet godina kada Tarik Hadžić osvaja prvu srebrenu medalju, a naš tim 30. mjesto u konkurenciji 76 zemalja.

Najbolji ekipni rezultat s četiri bronzane medalje kao i sada, te 29. mjesto u konkurenciji s 82 ekipe, naša ekipa osvaja prije punih 17 godina. U ovom periodu pored trostrukih osvajača medalja, Mahira i Igora, po jednu srebrenu medalju su osvajali i Milica Đukić, Tarik Hadžić i današnji lider tima Harun Hindija.

Iz matematike naši olimpijci su nas doveli na poziciju 44, a iza nas se nalazi 18 zemalja EU i 4 od 6 zemalja Zapadnog Balkana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije