Časni put borbe za slobodu: 27 godina od formiranja Prvog korpusa Armije BiH

Radiosarajevo.ba
Časni put borbe za slobodu: 27 godina od formiranja Prvog korpusa Armije BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U Sarajevu se danas obilježava 27. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Prvi korpus je imao oko 40.000 vojnika, a na kraju rata u BiH činilo ga je 87.000 vojnika. Zajedno s jedinicama Centra službe bezbjednosti Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, Prvi korpus je odbranio i istovremeno oslobodio velike dijelove teritorije u gradu i izvan grada, izvršio strategijski zadatak u odbrani BiH.

Ismet Dahić bio je zamjenik komandanta 1. korpusa ARBiH, a na tu funkciju došao je s pozicije pomoćnika ministra policije.

Odlukom Predsjedništva RBiH i naredbom Štaba Vrhovne komanda Armije RBiH, Prvi korpus Armije RBiH formiran je 1. septembra 1992. godine sa sjedištem u Sarajevu. U sastav korpusa ušle su sve, dotad formirane, vojne jedinice sarajevske regije. Za prvog komandanta je postavljen Mustafa Hajrulahović-Talijan. Među pripadnicima tog korpusa mnogo je nosilaca najvećih ratnih priznanja, a na časnom putu borbe za slobodu smrtno je stradalo 6.585 boraca Prvog korpusa.

Obilježavanje 27. godišnjice započet će odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači, polaganjem cvijeća na centralni nišan i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića na Kovačima. 

Nastavit će se odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju kod Alipašine džamije, zatim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na grobljima Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko.

U 16 sati bit će upriličen mimohod (Trg Prvog Korpusa ARBiH - ulicom Reisa Džemaludina Čauševića - Maršala Tita - Ferhadija - Sebilj - Kovači - Memorijalni centar Kovači), dok će u 18 sati biti održana Akademija u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije