Careva džamija u Stocu slavi 500 godina postojanja

Radiosarajevo.ba
Careva džamija u Stocu slavi 500 godina postojanja
Foto: Preporod / Careva džamija Stolac

Predsjednik Medžlisa IZ Stolac Orhan Tikveša podsjetio je da je džamija vijekovima bila sjecište i raskrižje civilizacijskih silnica, ali i primjer suživota, tolerancije, mira i napretka neophodnog u bilo kojem vremenu, prenosi Haber.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersad ef. Šabanović i imam Sultan Selimove džamije podsjetio je na obnovu svih deset džamija porušenih za vrijeme rata.

Tim povodom Medžlis Stolac tradicionalno svake godine organizuje Dane stolačkih džamija.

"Hvala Allahu dž. š. dočekali smo godinu u kojoj Careva džamija slavi 500 godinu postojanja. Velika je čast što je na generacija dočekala da nosi ovaj projekat. Pripreme za važnu manifestaciju počele su još prošle godine, a sadržaji i programi su počeli u martu kada je BH pošta uradila poštansku markicu s motivom jubileja", podsjetio je ef. Šabanović.

Obilježavanje se nastavlja i u narednom mjesecu kada je u planu obilježavanje godišnjice rušenja i obnove džamija u Stocu, dok je u septembru planiran susret mladih svih religija na kojem će eminentni stručnjaci govoriti na temu "Poroci u društvu".

Za oktobar je planiran naučni skup o Carevoj džamiji gdje će biti predstavljena i monografija o stolačkim džamijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije