Buongiorno Italia: U Sarajevu održan Prvi sajam italijanskih univerziteta!

Fena
Buongiorno Italia: U Sarajevu održan Prvi sajam italijanskih univerziteta!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa sajma italijanskih univerziteta

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa društvom Via Academica i Fondacijom Mozaik danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu organizirala Prvi sajam italijanskih univerziteta.

Na sajmu je štandove imalo 12 prestižinih fakulteta iz Milana, Rima, Venecije, Padove, kao i italijanski odjel Univerzitata iz Lucerna.

Amabasador Italije u BiH Nicola Minasi na ostvaranju sajama kazao je da mu je velika čast prisustvovati ovom događaju i vidjeti toliko mladih ljudi koji su zainteresirani za akademsku podlogu u Italiji.

"Mladim ljudima, budućim studentima, želim reći da kod nas u Italiji ima mnogo stretnih i uspješnih kolega, kojima se dopada iskustvo na našim univerzitetima. Italijanski univerziteti nude veliki izbor dodiplomskih i postdiplomskih kurseva, posebno u malim gradovima u kojima se može odlično živjeti i studirati. Osim toga, univerziteti vrijednim studentima nude i stipendije", kazao je Minasi.

Predstavnica Via Acadmice Jovana Tintor, kazala je da je ovaj projekt sajma italijanskog obrazovanja podržan od Amabasade Italije u BiH, kao i Filozofskog fakulteta Univerzitata u Sarajevu.

"Odlučili smo da organizujemo ovakav događaj jer ima jako puno potencijala za studente koji žele da nastave studij na nekom od privatnih ili državnih univerzitata u Italiji. Italija je država koja daje najveći broj stpendija za studente sa cijelog Balkana. Imamo primjere dobre prakse u kojoj su upravo naši studenti dobili regionalne, državne i univerzitetske stipendije", kazala je Tintor.

Svi posjetitelji, srednjoškolci i studenti, zainteresirani za studiranje ili nastavak studiranja u Italiji, osim promotivnih materijala na štandovima, imali su priliku čuti i dvadesetominutna predavanja predstavnika italijanskih fakulteta, koji su ih upoznali sa ponudom studiranja, stipendijama i drugim pogodnostima koje njihove visokoškolske ustanove nude stranim studentima.

Sajam završava danas u 16 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije