Buljubašić i Turčilo: Novinari u BiH pod ekonomskim i političkim pritiscima

Fena
Buljubašić i Turčilo: Novinari u BiH pod ekonomskim i političkim pritiscima
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Belma Buljubašić i Lejla Turčilo predstavljanje publikacije

Profesorice na Fakultetu političkih nauka Univeziteta u Sarajevu Lejla Turčilo i Belma Buljubašić prezentirale su danas na toj visokoškolskoj instituciji publikaciju "Alternativne činjenice i post-istina u BiH: Ko stvarno kreira agendu medija" kao rezultat istraživanja koje je pokazalo da su novinari u BiH pod značajnim ekonomskim i političkim pritiscima.

"Naše istraživanje je pokazalo da oni koji su u političkoj vlasti ili imaju moć definiraju probleme, proizvode ih i ponude rješenje tih problema. Političari biraju ključne teme i pitanja i onda vode beskonačne rasprave o tim pitanjima", kazala je Lejla Turčilo.

S druge strane, istraživanjem je utvrđeno da su građani apatični i da im se ne pružaju česte prilike da kroz medije artikulišu svoju zahtjeve.

"Sve manje vjeruju da kroz javno djelovanje mogu napraviti neke promjene ", ističe Turčilo koja smatra da je ključno rješenje za ovo pitanje snažnija podrška međunarodne zajednice nezavisnim medijima u BiH.

Zato su autorice publikacije predložile niz preporuka koje su poslale nevladinim organizacijama i medijima.

"Nezavisnih medija u BiH nema i sve je prisutnija cenzura. Nepostojanje adekvatne zakonske regulative ostavlja prostor za različite manipulacije", poručila je Belma Buljubašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije