Bukvarević: Borački registar je objavljen, borcima već stižu prve uplate

E. H.
Bukvarević: Borački registar je objavljen, borcima već stižu prve uplate
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Demobilisani borci blokirali ulicu ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu (Septembar, 2018.)

Ispunjen je i jedan od tri glavna zahtjeva demobilisanih boraca, a to je i javno objavljivanje jedinstvenog boračkog registra.

Registru možete pristupiti putem stranice resornog ministarstva.

Borački registar - undefined

Foto: Screenshot: Borački registar

Na jednoj od podstranica Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dolazimo do formulara u kojem je potrebno unijeti tačne podatke, odnosno prezime i ime osobe koja je bila dio Armije RBiH ili MUP-a RBiH.

Za detalje upitali smo i ministra za boračka pitanja FBiH Salku Bukvarevića, koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da je registar objavljen u skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH.

Bili smo dužni da to objavimo na svojoj internet stranici što je i učinjeno. Zakonom je definirano da ovaj registar bude javan i dostupan svima onim koji žele da mu pristupe. Pripreme su dugo trajale, a online je od 8. oktobra“, pojasnio je Bukvarević.

Salko Bukvarević - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Salko Bukvarević

Dodao je da građani BiH koji su zainteresirani za ovu tematiku sad mogu u bazi podataka pretraživati demobilisane borce po imenu i prezimenu.

Na naše pitanje o legalnosti objavljivanja ličnih podataka, Bukvarević je istakao da su u registru navedeni osnovni podaci bez matičnih brojeva.

"Dakle to je prezime, ime oca i ime, broj dana provredenih u oružanim snagama, kao i podaci kojoj formaciji borac pripada. Također navodi se i datum, te mjesto rođenja. Tako je bilo i predviđeno pomenutim Zakonom“, kazao je za Radiosarajevo.ba ministar Bukvarević.

Govoreći o drugim zahtjevima boraca, a konkretno o boračkom dodatku, Bukvarević ističe da nažalost ne ide sve onom brzinom kojoj bi željeli.

Malo duže čekamo rješenja općinskih službi, u svakom slučaju to ide svojim tempom. U ovom mjesecu je izvršena i prva isplata boračkih dodataka za 742 demobilisana borca. Njihova rješenja su prošla kompletnu proceduru i prvostepenu i drugostepenu. Trenutno se obrađuju i ostala rješenja. U narednom periodu oko desetog u mjesecu će biti i isplata boračkog dodatka za demobilisane borce. Do danas proceduru za dobijanje boračkog dodatka pokrenulo je oko 15.000 boraca, što je u skladu sa našim očekivanjima“, pojasnio je Bukvarević.

Istakao je da je i Vlada FBiH donijela odluku da će borcima u okviru boračkog dodatka biti isplaćivana naknada po kvoti jedan.

„Dakle neće biti smanjenja, a sredstva su obezbjeđena, isplata neće doći u pitanje“, zaključio je Bukvarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije