Budžetom za 2020. planiran i bijeli hljeb ministara i savjetnika

M. Rener Smajović
Budžetom za 2020. planiran i bijeli hljeb ministara i savjetnika
Foto: Arhiv / Sjednica Predstavničkog doma

Budžetom Federacije BiH za iduću godinu planirano je 26,5 miliona KM više za plaće državnih službenika i namještenika nego u ovoj godini.

Osnovni razlog je što Zavod PIO FBiH prelazi na budžet, ali i zato što je Federalna uprava policije planirala imati 50 zaposlenih više nego sada.

No interesantno je da je budžetom planiran i novac za tzv. bijeli hljeb ministara, savjetnika i zastupnika, odnosno za plaće i naknade koje će imati šest mjeseci nakon isteka mandata ukoliko ne nađu posao. Koliko novca je planirano za ovo nije poznato, s obzirom na to da bijeli hljeb nije zasebna stavka u budžetu.

Budžet FBiH, koji će federalni poslanici i delegati razmatrati naredna tri dana, iznosi blizu pet milijardi KM, s obzirom da će se budžetskim korisnicima pridružiti Zavod PIO sa svim svojim prihodima i rashodima.

Ipak, prihodi federalnog budžeta koji su planirani neće biti dovoljni da pokriju sve rashode i izdatke imajući u vidu da će FBiH za otplatu starih dugova morati izdvojiti 957,2 miliona KM u idućoj godini, što je 247,3 miliona KM više nego ove.

Da budžet ne bi bio u deficitu zbog ranijih dugova, planirano je da se Federacija zaduži za novih 585 miliona KM. Kako i poslije toga u budžetu ostaje rupa od 115 miliona KM, ona je popunjena prebacivanjem 115 miliona KM koji su ove godine ostali neutrošeni za izgradnju brzih cesta i autocesta.

Admir Čavalić - undefined

Foto: Facebook: Admir Čavalić

Ekonomista Admir Čavalić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i predsjednik Udruženja „Multi“, kazao je za Radiosarajevo.ba da je uvođenje Zavoda PIO uvećalo budžet pa je u toj priči ostalo zamagljeno da će i dalje značajan iznos budžeta ići na otplatu ranijih dugova.

Dodao je da FBiH ima najopterećeniji budžet i tako će biti i dalje.

„Ove godine je išlo 50 odsto budžeta za otplatu dugova, a iduće će to biti oko 30 odsto. Ali da se 'izbije' Zavod PIO iz budžeta, opet bi bili na istom - pola budžeta na dugove. Radikalnih promjena nema. Federacija ima najmanji prostor za budžetske intervencije, najmanje moći za razvoj“, istakao je Čavalić.

Prema onome što nam je rečeno u Parlamentu, kritika na budžet, barem iz opozicije, će biti na sjednicama oba doma.

Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da se nada da će budžet dobiti podršku kako bi se osiguralo funkcionisanje FBiH.

Inače, budžetom je planirano i 50 miliona KM za isplatu egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima, 20 miliona KM za dječji dodatak koji FBiH planira početi finansirati ako bude usvojen Zakon o zaštiti porodice s djecom, 87 miliona KM za poljoprivedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije