Bregović otkrio detalje: Novi album posvećen Sarajevu, namijenjen cijelom svijetu

V.A.Z.
Bregović otkrio detalje: Novi album posvećen Sarajevu, namijenjen cijelom svijetu
Screenshot / Bregović najavio novi album
Svjetski priznati autor i muzički guru konačno se i svojom umjetnošću vraća kući.

Three Letters From Sarajevo (Tri pisma iz Sarajeva) naziv je novog albuma Gorana Bregovića na kojem je poznati Sarajlija okupio neke od trenutno najzanimljivijih svjetskih muzičara. 

Na njegovim zvaničnim stranicama danas je objavljen  trailer za novo ostvarenje koje će svjetlo dana ugledati 6. oktobra za diskografsku kuću  Mercury-Wrasse - UMG. 

Među Bregovićevim gostima na albumu su izraelska i svjetska zvijezda Asaf Avidan , njegova sunarodnjakinja Riff Cohen, poznati Alžirac Rašid Taha, te španska kantautorica  Bebe. A tu je i dvojac iz Tuzlanskog kantona  Sifet i Mehmed koji uz šargiju i violinu na tipičan kalesijski način izvodi poskočiu Made in BiH.    

Naziv i koncept albuma već su nagoviješteni ljetos na koncertu u zagrebačkoj dvorani Lisinski, kada je na istoj sceni Bregović okupio arapske i jevrejske muzičare

"Očito je da Bog u svoje radno vrijeme ne treba da nas uči kako živjeti zajedno, to je nešto što mi sami  moramo naučiti" kaže Bregović u kratkom  video predstavljanju albuma. 

Radi se o albumu namijenjenom svjetskom tržištu na kojem će se čuti nekoliko jezika. No, sudeći po prvim taktovima koji su u javnosti objavljeni, riječ je o muzici koja spaja različite kulture (krščansku, jevrejsku i orijentalnu)  i  na Bregoviću karakterističan način predstavlja zvukove naše zemlje na univerzalan, svjetski način.  

Pogledajte: 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije