Brazilac, zaljubljenik u Balkan: Sakuplja sve iz zemalja bivše Jugoslavije

L. K.
Brazilac, zaljubljenik u Balkan: Sakuplja sve iz zemalja bivše Jugoslavije
Instagram / Nathan Malinverni je veliki ljubitelj zemalja bivše Jugoslavije

Robert Dacešin je svestrani mladić iz Banje Luke. Nedavno je za Radiosarajevo.ba svojom dirljivom pričom i iskustvom poticao ljude iz Bosne i Hercegovina da volontiraju u Africi. Brojne su zemlje koje je poliglota Dacešin obišao, svaki put iz svakog kutka svijeta koji obiđe, donese neku divnu priču koju uvijek rado podijeli na svome blogu. Ovaj put s nama dijeli priču o Brazilcu Nathanu Malinverni.

Robert Dacešin: Volontiraj u Africi i doživi nevjerovatno iskustvo

Brazilac Nathan  je četiri puta  boravio u zemljama bivše Jugoslavijie. Obišao je Ljubljanu, Bled, Zagrijeb, Osijek, Zadar, Split, Plitvice, Banjaluku, Sarajevo, Mostar, Blagaj, Počitelj, Beograd, Novi Sad, Niš, Skoplje itd.

Robert Dacešin, koji se trenutno nalazi u Brazilu, za Radiosarajevo.ba govori da je Nathana upoznao još 2012. godine. Ovaj Brazilac bio je kod njega na couchsurfingu te godine i tada ga je impresionirao poznavanjem zemalja bivše Jugoslavije.

"Njegova kuća prepuna je stvari i predmeta iz bivše Jugoslavije, a njegovo znanje o našoj historiji, veće je nego kod mnogih ljudi koje lično poznajem", govori Robert.

Nathan je rekao da je 1997. godine morao za zadaću da napiše nešto o bivšoj Jugoslaviji i da se jednostavno zaljubio u te zemlje. Otada je počeo da skuplja bilo šta što je mogao naći iz tih zemalja. Čak sluša i muziku s ovog podneblja - S.A.R.S., Miligram, Dubiozu kolektiv...

Prvi put, nakon toliko dugo godina i skupljanja informacija o zemljama bivše Jugoslavije, došao je u Hrvatsku 2005. godine. Potom su uslijedila putovanja i u ostale zemlje - Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i namjerava se vraćati. Ima, kaže, prijatelje svuda po tim zemljama i za njega je to "druga kuća".

"Najimpresivnije su knjige o našem kraju, ima ih bar 50. Isto tako, ima i novčanice  iz Jugoslavije i ogromnu kolekciju novinskih članaka o nama", rekao je Robert. 

Odličan je poznavatelj i filmova iz ovih zemalja, Robert kaže da Nathan posjeduje neke filmove s Balkana za koje on ni čuo nije. Više o ovom neobičnom Brazilcu možete vidjeti u videu u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije