Bosni i Hercegovini ponovo prijete poplave, evo gdje će najviše kiše pasti

O. K.
Bosni i Hercegovini ponovo prijete poplave, evo gdje će najviše kiše pasti
Foto: Screenshot / Poplave u Busovači

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima, nastavili se ovaj trend prognoze, zadesit će poplave, kazao je za Radiosarajevo.ba  amaterski meteorolog i jedan od bosansko-hercegovačkih lovaca na oluje Enes Džafić.

"Definitivno očekujemo poplave, samo još uvijek ne znamo hoće li one biti ekstremne. Zbog toga što se modeli mijenjaju svakih šest sati", kazao je za Radiosarajevo.ba Džafić.

Istakao je kako će se padavine nastaviti tokom ovog mjeseca, a veću količinu padavina možemo očekivati već u nedjelju.

"Povećanu količinu padavina možemo očekivati nakon prvog grmljavinskog nevremena u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Zatim će, tokom noći sa jugozapada pristizati veće padavine koje bi bile konstantno intezivne do utorka popodne", kazao je on.

Da li nam prijeti nova katastrofa? - undefined

Foto: Enes Džafić: Da li nam prijeti nova katastrofa?

Džafić je za Radiosarajevo.ba otkrio i gdje će padavine biti najintenzivnije.

"Model kojem vjerujemo tj. Londonski ECMWF nam ukazuje preko 250 milimetara taloga u u Krajini i oko 200 milimetara u okolini Doboja i Prnjavora. Kiše će pasti najmanje 90 milimetara što se može zaključiti da bi cijela Bosna bila u kritičnom stanju. Opasnost nije samo sa rijekama,opasnost je i sa kanalizacijskim vodotocima gdje bi bilo i lokalnih poplava. 

Zadnje veće poplave pogodile su Bosnu i Hercegovinu 2014. godini, kada je rijeka Bosna potopila Žepče, Maglaj, Topćić Polje, Nemilu, Orašje, Odžak, Bosanski Šamac i druge gradove.

Nekoliko desetina hiljada klizišta pokrenuto je širom BiH, a u klizištima su nestajali domovi, pomoćni objekti, bogomolje, a ponekad i cijela sela,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije