Bosanski jezik uči se u Australiji: Proslava mature 12. generacije učenika

Radiosarajevo.ba
Bosanski jezik uči se u Australiji: Proslava mature 12. generacije učenika
U prepunoj sali Islamskog centra u Noble Parku u Melbourneu jučer je upriličena proslava mature i ispraćaj 12. generacije maturanata škole na bosanskom jeziku.

Dvosatni program su vodile nastavnice Sada Makaš, Belma Geljić i Amela Gregović Ademi, a proslavu je uz veliki broj prisutne djece i njihovih roditelja, te drugih zvanica, uveličala i Džemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels.

Tom prilikom dodijeljene su posebne diplome najuspješnijim učenicima u protekloj školskoj godini, a bh. konzulica uručila je nagrade i lente onima koji su ove godine završili 12. razred i izbornu nastavu na bosanskom jeziku.

"Vi od danas krećete novim, drugačijim i donekle nepoznatim putevima. Otvarate novo poglavlje svog života, mnogi će upisati fakultete, neki će se zaposliti, ali u bilo kojem smjeru da krenete, dokučite nedokučivo, snove pretvarajte u stvarnost, jer ste pokazali da to možete. Budite hrabri na novom putu, ne dozvolite da vas neko zaustavi, idite ka svom cilju bez straha i visoko podignute glave, a i ako padnete, ustanite i nastavite dalje, jer samo hrabri stižu do cilja. Budite zahvalni svojim roditeljima na odgoju, jer to nosite do kraja života, a vašim učiteljima na znanju, jer to ostaje sa vama. Mi smo vam zahvalni na načinu kako ponosno pronosite ime Bosne i Hercegovine na tlu Australije", poručila je Džemila Talić Gabriel u inspirativnom govoru maturantima.

Osim učenika škole koji su za ovu priliku pripremili igrokaze, recitacije cijelu proslavu dodatno su obogatili sjajni nastupi folklora Mladi biseri iz Noble Parka, te kulturno-umjetničkog društva Dukat.

Chris Gabriel, uspješni australski biznismen i suprug počasne konzulice BiH Đemile Talić Gabriel, učenicima je također održao motivacijski govor, u kojem je maturantima poručio i poželio da ostanu dosljedni svojim snovima, te da u novo poglavlje života krenu hrabro i odlučno, jer je strah jedino što ljude ograničava u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije