Bosanac Zlatan Šahmanović: Od izbjeglice do uspješnog trenera u Americi

Radiosarajevo.ba
Bosanac Zlatan Šahmanović: Od izbjeglice do uspješnog trenera u Americi
Bosanac Zlatan Šahmanović imenovan je u ponedjeljak za trenera ženske fudbalske ekipe Koledža Menlo u Californiji.

Prethodno je obavljao posao kao pomoćni trener na državnom univerzitetu East Bay.

Šef katedre za sport Keith Spataro izjavio je da je oduševljen dolaskom Zlatana na poziciju trenera ženske fudbalske ekipe Koledža Menlo, piše portal Palo Alto Online.

Zlatanov put do SAD-a nije bilo lak. Rođen je u Bosni i Hercegovini 1987. godine, a živio je u Hrvatskoj i Njemačkoj prije nego je stigao u SAD.

Diplomu bachelora stekao je na političkim naukama na Univerzitetu Humboldt State 2010., a master diplomu dobio je na Concordia Univerzitetu u gradu Irvine u Californiji 2015. godine.

On je visoko kvalificiran fudbalski trener i osoba snažnog karaktera sa neumornom radnom etikom. Oduševljan sam da će ženski fudbal na Univerzitetu Menlo napredovati pod nejgovim rukovođenjem”, rekao je Spataro.

Dok je radio na državnom univerzitetu East Bay, Šahmanović je radio na svim poljima treninga, od selekcije, priprema utakmice, taktičkog vođenja, individualnog razvoja igrača i treninga, pa do svih administrativnih obaveza.

Između 2010. i 2013. godine on je bio pomoćnik trenera, prije nego je 2014. godine imenovan za glavnog trenera.

Također bio je aktivan vodeći i ekipe U16 i U19 za fudbalski klub Tri-Valley od 2012. godine.

“Želim se zahaliti Keithu Spatarou i predsjedniku Koledža Menlo Stevenu Weineru za ovu sjajnu priliku koju su mi pružili da vodim žensku fudbalsku ekipu. Radujem se što ću moći napraviti pozitivan učinak na tim i napraviti uspješan program. Veoma sam im zahvalan na tome”, izjavio je Šahmanović.

Šahmanović je igrao kao fudbaler na Univerzitetu Humboldt od 2005. do 2009. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije