Borislav Radovanović tvrdi da ima nove informacije o ubistvu Davida Dragičevića

Radiosarajevo.ba
Borislav Radovanović tvrdi da ima nove informacije o ubistvu Davida Dragičevića
Foto: ATV / David Dragičević

Borislav Radovanović, kriminalista, bivši policijski inspektor, aktivista i bloger ponovo je na internetu objavio informacije o, kako navodi, "policijskom ubistvu Davida Dragičevića".

Podsjetimo, Radovanović je u septembru bio na saslušanju zbog prethodnih informacija koje je objavio, a sad ima, kako kaže, nove.

"Upravo u vrijeme kada Darko Ilić tvrdi da je David Dragičević krao iz kuće Đorđa Rađena ovog nesrećnog mladića pripadnici Policijske stanice za intervencije službenim vozilom "Dačija daster" dovoze u sjedište PU Banja Luka. U službenim prostorijama policije nastavlja se monstruozno prebijanje sa kobnim ishodom. U cik zore, oko 05,00 časova, kreće intenzivna telefonska komunikacija Darka Ilića i ministra Lukača sa tužiocima Želimirom Lepirom i Daliborom Vrećom. Tada je dogovaran zločinački plan kom svedočimo preko godinu i po", napisao je Radovanović.

"Još uvijek čekam poziv banjalučkog tužilaštva, najavljen preko režimskih medija povodom objave da je osam policajaca izvršilo otmicu, mučenje i ubistvo Davida Dragičevića. Baš kako sam u startu objasnio - nema tužioca spremnog da se pogledamo u oči i razmijenimo argumente. No, nadam se da će i ove, dosad neobjavljene, informacije prenijeti mediji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije... Važno je da ljudi znaju istinu, a zločinci se i nadalje mogu skrivati u "štićenim objektima" policije i tužilaštva. Istina je surovo neumoljiva!"

"Prilikom policijskog presretanja na Trgu Krajine, zabilježenog snimkom sa kojom je javnost uveliko upoznata, Davidu su oteli mobilni telefon. Ipak je uspio sa telefona istragom identifikovane osobe pozvati svoj broj i time zaživotno ostaviti još jedan izuzetno važan dokaz ovog policijskog zločina. (...)

Poslije očigledno neuspjelog prvog napada policijskih operativaca u civilu nastupaju gorile iz Policijske stanice za intervencije PU Banja Luka. Upravo pod komandom Vladana Šikuljaka, onog što je pronašao lažnu svjedokinju koja je uspjela "odsanjati" kompletan scenarij zadesnog stradanja Davida Dragičevića. Na mjestu gdje naprosto nije mogao biti.

Nije mogao biti na Laušu jer su ga pripadnici stanice za intervencije dovezli u sjedište PU Banja Luka. Službeni "Daster" parkirali su na prednji parking objekta, inače rezervisan za najviše funkcionere i pokriven nadzornim kamerama. Mislim da je u pitanju upravo vozilo koje sam postavio na podnaslovnoj fotografiji.

Davida uvode na bočni ulaz i odmah započinje brutalno prebijanje čije tragove je javnost mogla vidjeti sa dosad objavljenih fotografija. Stručnjaci iz te oblasti bili su zaprepašteni unutrašnjim povredama zabilježenim fotodokumentacijom sa obdukcije. Nema načina da se takvo nasilje prikrije!(...)

Nakon što su se policajci, kako sami kazivaše, pretjerano "zaigrali" valjalo je uništavati tragove, a za to je opet trebalo vremena. Primjera radi tek nakon dva mjeseca usudili su se očistiti tragove mučenja u službenim prostorijama. Znate kako intenzivno smrde jaka hemijska sredstva za čišćenje i valjalo je sačekati da se "stvar ohladi"", napisao je, između ostalog.

Najavio je i da ubrzo izlazi sa "novim konkretnim informacijama o ovom zločinu":
"A vjerujte da ih imam na pretek. Mogu najaviti i ekskluzivne informacije o ubistvima Irene Predojević i Nikole Đurovića, na čijim predmetima sam posljednjih mjeseci mnogo radio."

Slučaj Davida Dragičevića

Podsjetimo, David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida".

Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije