Borba za čelnika sarajevske policije: Kako je činovan Nusret Selimović?

Radiosarajevo.ba
Borba za čelnika sarajevske policije: Kako je činovan Nusret Selimović?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na jednoj od narednih sjednica Vlada Kantona Sarajevo, trebala bi razmatrati konačnu rang-listu kandidata za policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te, kako se očekuje, donijeti odluku o tome ko će biti prvi čovjek policije u Sarajevu.

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo obavio je, podsjetimo, intervju sa četiri prijavljena kandidata za policijskog komesara, a koji su dostavili dokumentaciju traženu u javnom konkursu, te utvrdio da je prvorangirani načelnik Policijske uprave (PU) Hadžići Nusret Selimović sa 23 boda, a drugorangirani Mirsad Đelilović, načelnik PU Centar, sa 19 bodova...

Brzo napredovanje

Osim Selimovića i Đelilovića, podsjetimo, u utrci za poziciju prvog čovjeka policije u Kantonu Sarajevo bili su sadašnji načelnik Sektora krim-policije Džafer Hrvat i Muhamed Hasanović, komandir Sektora za specijalističku podršku.

Evo ko su kandidati za policijskog komesara KS

Četiri kandidata za novog policijskog komesara MUP-a KS

Dok mediji u Sarajevu danima pišu da je po srijedi „igranka s izborom komesara“, te postavljaju pitanje „je li izbor prvog čovjeka sarajevske policije samo predstava“, važno bi bilo da Vlada KS kod konačne odluke analizira sve detalje policijske karijere kandidata, kada već nije Nezavisni odbor.

Jer, kako saznaje Radiosarajevo.ba, u biografiji prvorangiranog Selimovića, koji je u policiji od decembra 1991. godine, mogu naći i ozbiljne probleme sa zakonom!

Naime, prema Zakonu o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, i to njegovom čl. 84, najkraće vrijeme provedeno u prethodnom činu koje je potrebno da bi određeni policijski službenik ispunio kriterije za unaprjeđenje vrlo je precizno definirano.

Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo - undefined

Foto: Screenshot: Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo

E, u tom smislu problem sa zakonom u slučaju Selimovića se pokazuje kod napredovanja iz čina „višeg inspektora“ u čin „samostalnog inspektora“. Naime, prema dokumentaciji koja je portal Radiosarajevo.ba imao na uvidu, Selimović je 21. jula 2003. godine dobio čin „višeg inspektora“, sa datumom pravosnažnosti od 14. augusta iste godine.

No, u vrtoglavom napredovanju, do novog čina je čekao, ne tri godine, kako to zakon propisuje, već samo šest mjeseci!

Tačnije, Rješenjem broj: 01-34-4-14/01 od 16. februara 2004. godine sa datumom pravosnažnosti počevši od 27. februara iste godine, Selimović je dobio čin „samostalnog inspektora“!

Uvjerenje o napredovanju Nusreta Selimovića - undefined

Foto: Screenshot: Uvjerenje o napredovanju Nusreta Selimovića

Zanimljivo je da će Selimović idući čin, i to onaj „glavnog inspektora“, u kojem i danas obnaša dužnost, sačekati 14 godina, do marta prošle godine.

Bez komentara

Bez ulaska u ostale detalje bodovanja kandidata za komesara MUP-a KS, a radi potrebne ilustracije, vidljivo je da je, primjerice, Mirsad Đelilović čin „višeg inspektora“ dobio u januaru 2009. godine, dok je njegov čin „samostalnog inspektora“ postao pravosnažan skoro četiri godine poslije, dakle, u novembru 2012. godine.

Čin „glavnog inspektora“, kojeg i danas nosi, dobio je u martu 2018. godine, kao i Selimović.

Komentar na ova saznanja pokušali smo dobiti od Miroslava Kružika, predsjednika Nezavisnog odbora, ali on, barem zasad, nije odgovarao na naše upite. Da li će Vlada analizirati zakonitost policijskog napredovanja prvorangiranog Selimovića, i da li će u tome vidjeti išta sporno, znat će se na nekoj od naredih sjednica.

Podsjećamo, pozicija policijskog komesara je ostala upražnjena nakon smjene Mevludina Halilovića krajem marta ove godine, kada je njegov rad za 2018. godinu dobio ocjenu "ne zadovoljava". Do imenovanja novog policijskog komesara funkciju obavlja v. d. komesara Milorad Bašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije