Bono i U2 objavili video povodom 20-godišnjice koncerta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bono i U2 objavili video povodom 20-godišnjice koncerta u Sarajevu
Posebnu vezu zmeđu grupe U2 i Sarajeva ni godine ne mogu raskinuti

Poznati irski bend U2 i američki redatelj i autor Bill Carter objavili su video kojim se obilježava dvadesetogodišnjica koncerta U2 u Sarajevu, održanog 23. septembra 1997. na stadionu Koševo.

Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme Miss Sarajevo  koju je bend povodom godišnjice izveo na koncertu u  američkom gradu  Phoenixu, 19. Septembra 2017. godine.

Bono Vox i  Bill Carter su ovom prilikom razgovarali o utjecaju koji je poslijeratni sarajevski koncert imao na članove benda i njihovu posvećenost ljudskim pravima i izgradnji mira. Povodom jubileja, Bono je  izrazio želju da pošalje video poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Pjesma Miss Sarajevo  izvorno je nastala za istoimeni dokumentarni film Bill Cartera, snimljen tokom opsade Sarajeva, koji prikazuje svakodnevni život građana u opkoljenom gradu, scene trčanja pod snajperskim mecima i guranje kolica s kanisterima pitke vode.

Tokom protekle dvije decenije, grupa U2 je izvodila ovu pjesmu uz scene iz dokumentarnog filma na brojnim koncertima, uvijek u kontekstu aktuelnih društveno-političkih zbivanja u svijetu.

U videu koji je pred nama,  Bono kaže: „Pjesma Miss Sarajevo  može imati toliko različitih primjena. Na ovoj turneji možemo je nazvati „Miss Syria“, s obzirom na njenu ideju herojskog otpora protiv ugnjetavanja“.

Pogledajte video

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije