Bolton odlazi, ideja o promjenama granica na Balkanu umire

Radiosarajevo.ba
Bolton odlazi, ideja o promjenama granica na Balkanu umire
Foto: Medija centar Srbije / Boško Jakšić

Donald Trump ne podnosi ljude sa brkovima, John Bolton ga je užasno nervirao, kaže nam vanjskopolitički analitičar i glavni urednik portala Euractiv.hr Željko Trkanjec komentirajući jučerašnju odluku američkog predsjednika da otpusti savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Piše: Faruk Vele

Trump je navodno tu odluku donio jer se on i Bolton "nisu slagali u vezi s brojnim pitanjima".

U razgovor za Radiosarajevo.ba ugledni vanjskopolitčki analitičari iz regiona komentiraju Trmpovu smjenu i odraze takve odluke na jugoistok Evrope.

"Temeljni razlog za smjenu Boltona bio je sukob oko Irana, te sam povod u vezi Afganistana. To su dvije ključne stvari gdje se Trump i Bolton nikako nisu slagali. The Wall Street Journal je imao priču da će Trump smijeniti Boltona još prije ljeta", govori nam Trkanjec.

Kako bi se to moglo odraziti na region?

"Ono što je interesantno za našu regiju jeste da je Bolton bio taj čovjek koji je došao s idejom zašto ne bismo korigirali granice, sa svim mogućim negativnim konotacijama po regiju, a koje njemu nisu bili jasne. Bolton treba gledati u jednoj cjelini kao neokonzervativca. To je ta jedna politička linija koja je definirala američku politiku od 2000. godine, politiku George W. Busha, intervenciju u Iraku i Afganistanu i druge elemente. On je nositelj te ideje da se naprosto silom može sve. Pa se mogu promijeniti i granice. To je jedan od ključnih elementa njegove politike uopće, i tu se Trump, moramo reći, s njim nije uvijek slagao. Trump je svojim građanima rekao da neće bit novih ratova. Bolton je bio spreman bombardirati Iran, bez puno problema", rekao je Trkanjec za Radiosarajevo.ba.

Boško Jakšić, ugledni srbijanski novinar, jedan od najboljih ovdašnjih vanjskopolitičkih analitičara dodaje da smjena Boltona nije neočekivana.

"Jer je za nešto više od godinu dana Donald Trump promijenio trojicu savjetnika za nacionalnu bezbjednost! Bolton je i dotle važio za čovjek koji ne voli mnogo da sluša druge, i smatralo se uvijek da on sprovodi sopstvenu agendu spoljne politike, od State Departmenta i Pentagona do Bijele Kuće. Moglo je da se nasluti da će u tom svom, prije svega, militantnom opredijeljenu koje Bolton zastupa, prije ili kasnije doći do određene vrste konflikta", naglasio je Jakšić.

Prema Jakšiću, glavni povod za smjenu jeste politika prema Iranu, i tu se slaže sa zagrebačkim kolegom.

"Jer je Bolton tu odavno zastupao liniju da treba ići veoma oštro, uključujući i vojnu intervenciju protiv Irana. A očigledno se pokazuje da Trump nije raspoložen za jedan takav veoma rizičan potez. I da je to glavni uzrok njegovog otpuštanja", podvlači naš beogradski sagovorik.

U kontekstu odnosa na našim prostorima, Trkanjec objašnjava zašto je Bolton "odrezan".

"U našoj regiji je Bolton zapravo odrezan one sekunde kada je imenovan Matthew Palmer kao poseban izaslanik državnog tajnika Mike Popmpea za Zapadni  Balkan, i to s pozicije čovjeka koji je i u State Deparmentu zadužen za Zapadni Balkan, i koji se bavio Zapadnim Balkanom i čija je prva služba diplomatska misija bila u Beogradu. One je napisao onu knjigu "Vuk iz Sarajeva". Palmer je dobio otvorene ruke da rješava situaciju na Balkanu, a on je vrlo jasno na strateškom forumu na Bledu prošli tjedan rekao nema razgraničenja, da granice ostaju kakve jesu. Tako da je američka politika prema Balkanu ojačana. Ona će krenuti u jači interes", tvrdi Trkanjec.

Dodaje kako Trump, međutim, želi nešto silno napraviti u odnosu između Kosova i Srbije.

"Između ostalog jer postoji velik broj glasača, i Kosovara i Srba, u Americi. Dakle, Bolton odlazi, ideja konekcija granica umire, a Palemr dobiva široke ruke da može sređivati situaciju na Balkanu", zaključuje glavni urednik portala Euractiv.hr.

Jakšić, međutim, smatra da region apsolutno nije imao nikakvog utjecaja na ovakvu odluku.

"Bolton jeste imao neke svoje ideje. Sjetimo se da je on podržao srpskog predsjednika Aleksandra Vučića oko ideje razgraničenja s Kosovom. Ta stvar može da ostane, da se ne promijeni, da administracija zadrži takav jedan pristup i bez Boltona. U samoj smjeni reklo bi se da region nije učestvovao ni na koji način, iako bi mi, naravno, svi voljeli da budemo važniji nego jesmo na radaru američke spoljne politike", zaključuje Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije