Kraljevski grad Bobovac posjećuju turisti od Australije do Tanzanije

J. Ć.
Kraljevski grad Bobovac posjećuju turisti od Australije do Tanzanije
FOTO: AA / Kraljevski grad Bobovac
Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša.

Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš.

Kraljevski grad Bobovac - undefined
FOTO: AA / Kraljevski grad Bobovac

Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonalnog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

Bobovac - stolno mjesto bosanskih vladara u 14. i 15. stoljeću

Pružao je zaštitu bosanskim vladarima, od bana Stjepana II (1322.-1353.) i kralja Tvrtka I Kotromanića (1353. – 1391.) do Stjepana Tomaševića (1461. – 1463. ).

Bobovac bedemima, bansko-kraljevskim dvorom i četirima palačama, gradskim kapijama, crkvenim objektima, kapitelima, nalazima fresko-slikarstva i raznovrsnog zanatsva, crkvenim zvonima, ali i kraljevskim mauzolejom svjedoči o eminentno europskoj situiranosti i kvaliteti života.

Unutar njegovih zidina čuvala se i bosanska kruna, a 1463. godine osvojile su ga Osmanlije.

Ujedno je jedini srednjovjekovni grad–utvrda u BiH čiji je vladarski dvor u cjelini istražen i predstavlja karakterističan primjer srednjovjekovne arhitektonske i urbanističke cjeline, savršeno uklopljene u prirodni ambijent.

Najviše domaćih turista, ali dolaze i od Australije, do Tanzanije

Admir Čizmo, turistički vodič na području Bobovca na početku razgovora za Radiosarajevo.ba govori kako ovaj srednjovjekovni kraljevski grad najčešće posjećuju lokalni stanovnici.

"Najčešće su to posjetioci lokalnog tipa - Vareš, Kakanj, Breza, Visoko, Sarajevo i Zenica. Mada je bilo u prošloj godini posjetilaca s raznih strana svijeta kao što je Kenija, Tanzanija, Australija...Kako se krenulo u novu sezonu bilo je oko 200 posjetilaca u ove dvije sedmice. S obzirom da je nedavno bio Prvi maj, a u toku je i mjesec ramazan, građani se manje kreću. Svakako očekujemo veću posjećenost u periodu godišnjih odmora. Mnogo je veća posjeta vikendom nego radnim danima", navodi Čizmo.

Kraljevski grad Bobovac - undefinedFOTO: AA / Kraljevski grad Bobovac

Podsjetio je kako dolaze i učenici osnovnih škola te dodao kako ga djeca najčešće pitaju zašto je baš tu pravljen dvor i kako se živjelo u to vrijeme, dok strance najviše zanima zašto se baš ovaj dio odabrao za tvrđavu, te koliko je stara i zašto nije obovljena?

"Po mom mišljenju Bobovac, koji je uz Zemaljski muzej jedno od najvažnijih mjesta za dokazivanje državnosti Bosne i Hercegovine, nije obnovljen kao ni mnogi objekti koji su možda i potrebniji našem narodu. Ali pouzdano znam da se rade snimanja i priprema dokumentacija za samu procjenu rekonstrukcije objekta", ističe naš sagovornik. 

Podsjetimo da je prije 12 godina, 6. novembra 2006. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac nacionalnim spomenikom.

S obzirom na to da je ovo historijsko područje nekada bilo česta meta vandala, Čizmo na govori kako posljednje dvije godine imaju čuvara.

"Što se tiče vandala, bilo je u prošlosti nekoliko slučajeva. Policija je pravila zapisnike o tome i postupila u skladu sa svojim opisom posla. U poslijednje dvije godine imamo čuvara koji brine o Bobovcu. Najveći problem su neodgovorni građani koji pale vatru na samom lokalitetu iako postoje znakovi da je izričito zabranjeno, dolazili su i motociklisti koji odmah budu i sankcionirani", pojašnjava. 

Našeg sagovornika nismo zaboravili pitati za suvenirnicu Turist info centra općine Vareš koja se nalazi na samom ulazu u Kraljevski grad Bobovac . 

"U suvenirnici danas možete naći niz rukotvorina i suvenira koje su radile žene i lokalna udruženja - od pletenih torbi, papa, ukrašenih boca, jastučića, magnetića do prirodnih sapuna", ističe na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Admir Čizmo, turistički vodič na području Bobovca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije