Kriza / Migranti u Blažuju: Kasarna se tek oprema, građani u strahu traže blokadu ceste

11. 12. 2019. u 13:16:00 B. Turković

Shares:0

U kasarni Blažuj, u koju je sinoć prebačeno 330 migranata iz Bihaća, tek se vrše radovi na opremanju, te se mogu vidjeti radnici koji tek postavljaju objekte.

Oko kasarne je desetine migranata koji šetaju po krugu, dok jedna grupa njih igra kriketa.

S obzirom na to da mogu izlaziti iz kasarne, dosta njih već je oko kompleksa i u samom naselju, a policija je oko ovog i kampa Ušivak u Hadžićima, povećala prisustvo.   

Osman Đuderija, predsjednik mjesnog odbora i član Savjeta MZ Blažuj, prenio je u izjavi za Radiosarajevo.ba strahovanja mještana zbog novonastale situacije.

Kako kažu, imali su obećanja od nadležnih da će migranti biti pod kontrolom, ali već od jutros to nije slučaj, s obzirom na to da izlaze i ulaze iz kasarne i ima ih po cijelom naselju.

Posebno strahuju jer se u blizini nalazi škola.

"Mi smo imali obećanja da će ovdje biti zaštitatri, da će se osiguravati škola, da se migranti neće moći kretati Blažujom, da će biti posebna linija do Ilidže... Međutim, vidimo danas da nigdje nikoga nema, a kolone migranata hodaju po Blažuju. Svugdje su se rasuli, valjda ispituju teren, kod škole, na autobuskoj stanici, na pumpi... Narod je ogorčen, od jutros sam imao više od stotinu poziva, narod traži da se blokira cesta", kazao nam je Đuderija, dodavši da će to uraditi ako bude incidenata.

Podcrtao je da razumiju muke migranata, da nisu protiv njih, ali da strahuju za svoju sigurnost. Najavio da će mještani ovih dana održati sastanak na kojem će vidjeti šta će dalje raditi.

"Ne znam šta će biti, vidjet ćemo... Kažu da će ih ovdje biti 2.000, ovo će biti glavni centar u Bosni i Hercegovini. Ono što je bio Vučjak, bit će Ilidža", kazao nam je Đuderija.   

Nije bilo mjesta u Ušivku: U Blažuju noćas završilo 330 migranata

Bila je najava da će doći sedam- osam autobusa, a stiglo ih je 14, pa su neki smješteni u nesulovnu kasarnu na Ilidži 

Kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba rekao jedan od migranata Mohamed Khan iz Pakistana, uslovi su puno bolji nego u Vučjaku, kako kaže, obećali su im da će za dva dana imati osigurano sve što im treba.

Kako nam je kazao, cilj mu je tu ostati preko zime, a poslije će se pokušati prebaciti do Španije, gdje ima porodicu. Već je više puta pokušavao preći hrvataku granicu, ali to mu nije uspijevalo. Hrvatski policajci, kako tvrdi, uvijek bi ga uhvatili, oduzeli stvari, a nekada i tukli.

Da se objekt oprema užurbano svjedoče brojna vozila IOM-a i Crvenog krsta, koja dovlače madrace i drugu neophodnu opremu.

Kasarnu danas pohode i brojne novinarske ekipe, ali im je ulaz u samu kasarnu zabranjen.

KOMENTARI (5)