Bivša švedska državna epidemiologinja: "Mislim da smo pogriješili..."

Radiosarajevo.ba
Bivša švedska državna epidemiologinja: "Mislim da smo pogriješili..."
Foto: Blt.se / Annika Linde

Annika Linde je od 2005. do 2013. bila švedska državna epidemiologinja, a do sada je podupirala odluke svog nasljednika Andersa Tegnella, piše The Guardian.

No, zbog velikog broja umrlih od koronavirusa u usporedbi sa susjednim zemljama, Linde se predomislila.

"Mislim da smo trebali više vremena za pripremu. Da smo se zatvorili ranije, imali bismo priliku osigurati da imamo sve potrebno kako bi zaštitili najranjivije", kazala je Linde.

Švedska nije uvela stroge mjere kao ostale zemlje, u nadi da će populacija steći "imunitet krda". No, druge zemlje su svojim primjerom pokazale da se epidemija može staviti pod kontrolu i očuvati živote, prenosi Dnevnik.hrAnnika Linde.

Švedska vlada ima većinsku podršku javnosti, a Linde je prva visoka dužnosnica koja je javno iznijela svoje oprečne stavove.

Inače, u Švedskoj je od početka epidemije oboljelo više od 33.000 ljudi, a umrlo je 3.992

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell dao je preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mjere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mjere i karantenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije