Bitka za odbranu rijeka u BiH: Obični narod tijelima je spasio naše blago

Radiosarajevo.ba
Bitka za odbranu rijeka u BiH: Obični narod tijelima je spasio naše blago
Foto: Eko akcija / Protesti za Neretvicu

Historijski trenutak za zaštitu rijeka i okoliša zbio se jučer u BiH: Predstavnički dom Federacije BiH izglasao je zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane.

No, kako iz Eko Akcije naglašavaju, glavna uloga u ovoj priči ne pripada vlastima: 

"Zabrana se nikad ne bi desila da širom Bosne i Hercegovine - od Une do Bune, Doljanke, Neretvice, od Vrbasa do Željeznice i Kruščice, od Sane do Bjelave, Rzava i Kaljine - čuvari rijeka nisu svojim tijelima štitili rijeke, izloženi batinašima, policiji, prijetnjama, nevremenu. Oni i samo oni su istinski spasioci naših rijeka.

Federalnoj Vladi je dat rok od tri mjeseca da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona da
bi se zabrana sprovela u praksi. Iskustvo iz 2017. godine nas uči da s velikom dozom opreza pristupimo ovom potezu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH."

Podsjetimo na tada održanoj tematskoj sjednici o zraku Parlament FBiH je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma odlučno zatražio poduzimanje niza konkretnih poteza. Do dana današnjeg Ministarstvo ništa od toga nije uradilo, a zrak u gradovima Federacije je iz godine u godinu sve zagađeniji.

"Oprez nalaže i to što je ovo izborna godina. Stranke, opozicione i vladajuće, listom su u strahu za svoje pozicije u opštinama koje su se pobunile zbog nasilja nad rijekama, svjesni da su i mnogi njihovi vijećnici i drugi zvaničnici igrali ulogu u uništavanju ovog najdragocjenijeg prirodnog blaga. Da se ovaj potez ne bi pokazao tek predizbornim manevrom, naša borba se nastavlja - na svim frontovima. Rijeke ćemo čuvati kao i do sada, a istovremeno pratiti svaki korak nadležnih ministarstava, Vlade i Parlamenta. Tri mjeseca ističu 23. septembra.

Borba za rijeke se mora nastaviti i u RS-u gdje imamo tek neke naznake da se opštinske vlasti počinju distancirati od energetskih projekata. U svemu ovome ulogu igra i Evropska komisija kao i Energetska zajednica - tražićemo i od njih da preuzmu odgovornost za to što su svojim ciljevima energetske tranzicije te marginalizacijom zaštite okoliša u pregovorima s BiH, namjerno ili ne, doprinijeli stvaranju okvira za uništavanje rijeka, što su naši politički i biznis-klanovi zdušno prigrlili. Napominjemo i da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije. Medijima zahvaljujemo na svesrdnoj podršci ovoj borbi i vjerujemo da ćemo i dalje moći računati na vašu solidarnost i doprinos u borbi za opšti interes", zaključuju u Eko Akciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije