Biskupi ponovo o crkvi i(li) džamiji u Jajcu, Islamska zajednica odgovara

Radiosarajevo.ba
Biskupi ponovo o crkvi i(li) džamiji u Jajcu, Islamska zajednica odgovara
Foto: Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca / Crva i(ili) džamija

Pod predsjedavanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je, 4. i 5. novembra 2019. u prostorijama nove Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 77. redovno zasjedanje.

Piše: F. V.

Pored ostalog, kako je saopćeno danas, u vezi s predstojećim ročištem na kojem će se razmatrati tužba Islamske zajednice za povrat u posjed crkve sv. Marije u Jajcu, biskupi su i ovom prilikom podsjetili na svoj stav iznesen u saopćenju za javnost od 31. srpnja 2019. u Sarajevu u kojem, između ostalog, stoji:

"Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine smatra neprimjerenim zahtjev Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Medžlis Islamske zajednice Jajce - Sjedinjeni vakuf u Jajcu, za predaju u posjed Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu na upravljanje Islamskoj zajednici BiH, jer je nepobitna povijesna činjenica da je ta Crkva nasilno oduzeta od njena izvornog vlasnika, Katoličke Crkve. Naša je želja da u domovini Bosni i Hercegovini izgrađujemo suživot utemeljen na razumijevanju i uvažavanju, na dobrobit svih njezinih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Zbog toga životno važnoga duhovnog dobra, unatoč gore iznesenim povijesnim činjenicama i obvezujućim odredbama crkvenoga prava, pristajemo da Crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija odnosno sultan Sulejmanovu džamiju 1528. godine) sa Zvonikom sv. Luke, i dalje ostane pod najvišom zaštitom države i pod izravnim upravljanjem Javne ustanove 'Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca', a uz strogi monitoring Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, da se restaurira i uredi po najvišim standardima i učini dostupnom svim građanima kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine".

Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH za medije, u izjavi za Radiosarajevo.ba, slično kao i BKBiH, podsjetio je na raniji stav Vijeća muftija BiH od 15. augusta u kojem se pruža podrška Vakufskoj direkciji i Medžlisu IZ Jajce u zaštiti imovine, ali i dodao:

"Vijeće muftija se očitovalo po pitanju Sultan Sulejmanove - Fethija džamije u Jajcu. Ukoliko od Katoličke crkve ili Biskupske konferencije dođe bilo kakva nova inicijativa prema IZ u BiH nadležni organi odnosno u ovom slučaju Vijeće muftija će se ponovo očitovati".

Iako Jusić takve stavove ne želi komentirati, izvori bliski Islamskoj zajednici tvrde kao biskupska konferencija svojim stavovima vrši pritisak na sud koji treba donijeti odluku u vezi s ovim pitanjem.

Raniji stav Islamske zajednice je da se priča oko Crkve / Džamije, bespotrebno politizira, te naglašava da je to prije svega nacionalni spomenik, ali u vlasništvu Islamske zajednice.

"U povijesti je to bila crkva, pa džamija, a sada je ruševina. Mora se znati da je to vlasništvo Islamske zajednice i mi smo pokrenuli tužbu, odnosno sudski postupak kako bi ušli u posjed. O tome šta će ona biti odlučuje, prije svega, Islamska zajednica, uz suglasnost Komisije za nacionalne spomenike BiH. Mi u ovom momentu nismo rekli šta ćemo graditi, jer to ne znamo. Cilj nam je da se građevina zaštiti i da se pronađe rješenje da se ona restaurira, a u kojem obliku će biti ne znamo", kazao je ranije za Radio Slobodna Europa Zehrudin Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Jajce.

Ostaci srednjovjekovne Crkve Sv. Marije, koja je u vrijeme Osmanskog carstva pretvorena u džamiju, nalaze se unutar povijesne jezgre Jajca. Ta građevina jedan je od 30 nacionalnih spomenika u Jajcu, i "jedna od najbitnijih građevina za taj grad i njegove posjetitelje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije