Bisera Turković na poziv Pompea boravi u SAD-u, u Washingtonu govorila o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Bisera Turković na poziv Pompea boravi u SAD-u, u Washingtonu govorila o Srebrenici
Foto: Privatni album / Bisera Turković i Michael Pompeo

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje, Bisera Turković, na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Michaela Pompea, prisustvovala je radnoj večeri povodom uspostave Alijanse za slobodu vjera.

Alijansa treba da predstavlja "mrežu zemalja koje su posvećene zaštiti sloboda vjerovanja širom svijeta".

Alijansa je osnovana vođena idejom da treba više raditi na zaštiti sloboda vjere manjinskih grupa, borbi protiv diskriminacije i sudskih procesa koje u osnovi imaju negiranje slobode vjerovanja.

Alijansa afirmira pravo pojedinaca da ne vjeruju, da promjene način vjerovanja ili da manifestiraju vjerovanje bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, pravo na obavljanje molitve, slijeđenje ili prakticiranje iste.

Ministrica Turković je u svome izlaganju naglasila da  Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava slobodu i prakticiranje svih vjerskih opredjeljenja.

Istakla je kako primjer genocida u Srebrenici, koji se dogodio prije 25 godina, podsjeća kako krive percepcije i neprihvaćanje drugih i drugačijih mogu da imaju stravične posljedice.

Založila se za promociju obrazovnih standarda kako bi djeca od malena učila da su svi ljudi jednaki, te razvijao duh tolerancije. Nadalje je kazala da je neophodna važnost  promoviranja  jednakosti u obrazovnim sistemima kako bi se garatiralo pravo različitosti u pluralističkom društvu.

Na putu za Washington ministrica Turković se u Berlinu sastala sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heiko Maasom, te sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske Jean-Yves Le Drianom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije