Billain promovirao prvi bh. naučnofantastični album: Donijeli smo film u muziku

V.A.Z.
Billain promovirao prvi bh. naučnofantastični album: Donijeli smo film u muziku
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Adis Kutkut Billain

Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina "Nomadʼs revenge" u utorak je doživio bh. premijeru u kinu Meeting Point.

Billain promovira prvi bh. naučno fantastični album koji će obići svijet

Adis Billain ovim nastavlja suradnju sa izvrsnim strip umjetnikom Enisom Ćišićem.
 
Riječ je o prvom sci-fi albumu koji je u potpunosti multimedijalan, u kojem se organski prožimaju muzika, ilustracija i video. Narativ je ispričan prvenstveno kroz elektronsku muziku koja ima i elemente radiodrame, ali vizuelni segment koji je kombinacina stripa, animacije i filma daju podršku.
 
Billain kaže - kako album "Nomadʼs revenge" predstavlja akumulaciju svega što je do sada urađeno u suradnji sa Ćišićem.
 
“Enis (Ćišić) i ja smo jos 2012. sa Colosusom uspostavili žestok tempo suradnje. Počeli smo se nadopunjavati na pričama. Postepeno smo pronalazili svoje protagoniste. Za ovaj album napisao sam oko 12 poglavlja koja objašnjavaju kako naši protagonisti prolaze kroz različite ere u univerzumu. To je nelinearni sci-fi. Ovo nije pop model albuma", istaknuo je autor.
 
Adis Kutkut Billain danas važi za uspješnog autora i muzičkog producenta na svjetskom nivou. Do sada je surađivao sa više od 30 diskografskih kuća.
 
“Kada je u pitanju moja muzika, najprije sam prošao techno fazu. Nakon preko 300 traka prešao sam na hip hop instrumentale, uradio ih preko 1.000. Uslijedila je drum’n’base faza za koji se čini da i sad dominira u mom izrazu iako je on danas akumulacija svega što sam do sada radio u muzičkom smislu. Sci-fi je to što povezuje, sci-fi je ono što mi daje umjetničku slobodu", rekao je Billain.

Promocija Billainovog albuma - undefined

Promocija Billainovog albuma

“Umjesto donošenja muzike u film, mi donosimo film u muziku. Pristup muzike u filmu uvijek je jednostran. Donijeti film u muziku, to sam htio uraditi sa ovim albumom", podvukao je autor. 
 
Podsjećamo, 12. jula album "Nomadʼs revenge" doživio je svjetsku premijeru na "Renraku global media", prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju globalno najrespektabilnijih muzičkih portala i umjetnika iz raznih sfera.

Dva video teasera i kratki film rezultirali su suradnjom vrhunskih 3D animatora iz Amerike, Velike Britanije, Australije i Švicarske, među kojima je i Yan Caspar Hirchbuehl, animator poznat po radu na zadnjem nastavku filma Blade Runner i Star Trek.

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika - Billainov audioizum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna “kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i “Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom.

Album "Nomadʼs revenge" karakteriziraju i mnogobrojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3D dizajna, 2D i 3D animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije.

Druga kolaboracija je sa Vorso-om mladim inovativnim producentom također iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje MJ Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije