Bili smo samo brojke: Potresna knjiga Amera Đulića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bili smo samo brojke: Potresna knjiga Amera Đulića u Sarajevu
Foto: AA / Amer Đulić

Stolački i hercegovački logoraši, uprkos ogromnim pristicima, beskompromisno nastavljaju svoju borbu za istinu i pravdu, a protiv ostavštine tzv. Herceg-Bosne, koju pojedinci u institucijama države i danas veličaju i slave.

Vođeni upravo tim motivima, „da se ne zaboravi i ne ponovi“, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti 15. decembra bit će održana promocija knjige „Bili smo brojke – 233 dana u logorima“ Amera Đulića, maloljetnika koji je prošao kroz četiri logora tzv. Herceg-Bosne.

Nakon gradova Hercegovine i Skandinavije, ovo je prva promocija Đulićevog djela u glavnom gradu BiH.

O knjizi će, pored autora, govoriti historičar Amer Obradović, profesor Edim Šator, aktivista na polju zaštite građanskih sloboda i vladavine prava Nedim Jahić, dok će moderator promocije biti Bešir Isaković.

Autor je kao 17-godišnjak prošao zloglasne logore Koštana bolnica, Dretelj, Gabela i Heliodrom, te ta strašna iskustva prenio na papir.

Ova knjiga predstavlja, iz prve ruke, svjedočanstvo jednog maloljetnika o stradanju kroz čak četiri logora.

Autor bez zadrške opisuje logorske dane, „kako izgleda kad udaraju nedužne ljude“, vidi krv, a potom prmlaćuju i njega, i to njegove komšije. Tu, u logoru, svjedoči ubistvima rođaka.

A potom, prolazeći kroz krugove pakla i džehenema, odlazi u drugi, treći i četvrti logor, i tako skoro osam mjeseci. U djelu se prvi put spominju i imena svih onih zlikovaca koji su vršili mučenje ili bili u ulozi stražara, ispitivača... Također, što je posebno značajno, navedeni su i dokazi o učešću zvaničnika RH, kao i oficira i vojnika regularne Hrvatske vojske u UZP-u.

„Ova promocija ima veliku važnost i interesovanje, imajući u vidu ono što se dešavalo i patnje ne samo mene već i drugih maloljetnika u logorima tzv. HZHB tokom 1993. godine. Tim prije jer samo Sarajevo nikad nije znalo, ili htjelo da zna pravu istinu zločinima od strane HVO-a i regularne Hrvatske vojske. A posebno imajući u vidu negiranje zločina koje je na sceni“, kazao je za Radiosarajevo.ba Đulić.

Sarajevska promocija je podržana od strane Inicijative mladih za ljudska prava i Škole drugačijih sjećanja Hercegovine.

Poziv na promociju - undefined

Foto: YIHR: Poziv na promociju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije