Bihać postao prvi bh. grad koji je dobio mural inkluzije

Radiosarajevo.ba
Bihać postao prvi bh. grad koji je dobio mural inkluzije
U Bihaću je danas oslikan mural koji svojim slikama i koloritom prenosi poruku da svakom djetetu pripadaju ista prava na obrazovanje, uključivanje u društvene procese i zdravo odrastanje.

Time je Bihać postao prvi bosanskohercegovački grad koji je dobio mural inkluzije, čime je potvrdio svoj predznak otvorenoga grada.

Na ovaj način,  započela je kampanja s hastagom #MiDjeca koju u Bosni i Hercegovini provodi organizacija "Save the Children" s ciljem podizanja svijesti o značaju inkluzije.  

Oslikavanje murala vodio je bihaćki street umjetnick Anik Dub,  a  pridružili su mu se likovni umjetnici Enis Vojić i Irma Merdanić, zajedno sa djecom s poteškoćama u razvoju, djecom tipičnog razvoja, roditeljima, prosvjetnim radnicima i prolaznicima. 

Prema riječima organizatora, inkluzija se u BiH ne sprovodi u dovoljnoj mjeri,  a bh. društvo još uvijek gaji predrasude prema djeci s poteškoćama i njihovim porodicama . Primjeri dobrih praksi inkluzije nalaze se u Unsko-sanskom kantonu, gdje su prije godinu dana otvoreni centri za razvoj inkluzivnih praksi koji rade pri osnovnim školama i finansiraju se sa tri nivoa. Upravo su ovi centri, navode organizatori, dobar primjer i pravi model kako se inkluzija može i treba kod nas provoditi.

"Mi smo s implementacijom ovog projekta krenuli prije dvije godine, ali naši zajednički napori na polju inkluzije djece s poteškoćama u razvoju na području Unsko-sanskog kantona traju već pet godina. Ovim današnjim događajem želimo pokazati potrebu za ravnopravnim uključivanjem ove djece u normalne tokove obrazovanja.

Inkluzija koja se do sada kod nas provodila bila je nekako fokusirana na medicinski model koji je zasnovan na ograničenjima djece. Ovaj projekt je zasnovan na mogućnostima ove djece, a ne na njihovim ograničenjima i zasnovan je na socijalnom modelu. Slobodno mogu reći da je Unsko-sanski kanton s ovakvim pristupom i svim onim što je do sada ostvario, postao vodeći kanton kada je u pitanju inkluzija ovakve djece", rekao je Denis Šiljak, voditelj sektora obrazovanja u organizaciji Save the Children.

Ovom kampanjom se, između ostalog, željelo utjecati i na roditelje ostale djece, ali i društvo u cjelini u cilju smanjenja predrasuda prema djeci s poteškoćama u razvoju i, kako su istaknuli organizatori, upravo je ovo praktičan primjer razbijanja svih stereotipa koji o njima postoje, jer su ona imala priliku da zajedno s ostalom djecom, umjetnicima i prolaznicima zajednički rade, crtaju i pokažu kako su i oni dio ovoga društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije