BiH prednjači: Velika učestalost carskih rezova

Radiosarajevo.ba
BiH prednjači: Velika učestalost carskih rezova
Foto:Pixabay / Ilustracija
Četvrti simpozij babica s međunarodnim učestvovanjem na temu “Humanizacija porođaja” otvoren je danas u Mostaru.

Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija babica Olivera Perić istaknula je kako je biti babica neprocjenjivo, te da taj posao kao i svaki drugi ima svojih prednosti i nedostataka, piše Federalna.ba.

“Primati život novorođenčeta, novog čovjeka u svoje ruke je nešto posebno. To su velike prednosti gdje vi osjećate emocije, nešto što vas obaspe toplinom i što vas dalje tjera da radite ovaj poziv na najprofesionalniji i najstručniji način “, kazala je Perić.

Govoreći o nedostacima u tom poslu, Perić je rekla kako je uvijek prisutan adrenalin u porođajnoj sali i kako je to jedno od najstresnijih zanimanja.

Poručila je kako je jedan od ciljeva simpozija vratiti porođaj i rađanje djeteta u prirodne okvire, kako bi na kraju imali zdravo dijete, zdravu majku i sretnu porodicu.

Ginekolog sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Vedran Bjelanović rekao je kako se medicinsko osoblje što manje treba uplitati u normalni tok poroda već da treba jedino intervenirati kada je to potrebno.

Istaknuo je kako je povećana učestalost carskih rezova što je, kako smatra, potpuno neopravdano.

Po riječima doktora Bjelanovića, u visokorazvijenim zemljama učestalost carskih rezova je od 15 do 20 posto, a u BiH od 20 do 30 posto.

Ustvrdio je kako je spontani porod najbolji način poroda, jer su komplikacije poslije operacijskog dovršenja poroda znatno češće i za ženu i za dijete.

“Trend je da žene traže carski rez ali doktori i babice su tu da ih savjetuju da prirodno rađaju”, istaknuo je Bjelanović.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 26 novih preporuka u kojima posebno naglašava kako rodilje trebaju više učestvovati u donošenju odluka vezanim za rađanje, trebaju imati više vremena za porod, te da se potrebno vratiti prirodnom porodu s minimalnim intervencijama medicinskog osoblja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije