Smanjena budžetska izdvajanja za istraživanja i razvoj

Anadolija
Smanjena budžetska izdvajanja za istraživanja i razvoj
Facebook / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini u 2018. godini budžetska izdvajanja institucija koje finansiraju aktivnosti istraživanja i razvoja su iznosila 19.178.129 konvertibilnih maraka (KM), dok su u ovoj godini ona umanjena za više od dva miliona KM.

Budžetska sredstva institucija su prema sektoru namijenjena najviše sektoru visokog obrazovanja (68,2 posto), zatim slijedi državni sektor sa namijenjenih 26,4 posto budžetskih sredstava.

Ostala budžetska sredstva su namijenjena poslovnom sektoru 2,5 posto i neprofitnom sektoru 2,3 posto.

Najviše budžetskih sredstava institucija prema društveno-ekonomskim ciljevima je utrošeno u obrazovanje (55,5 posto).

Planirana budžetska sredstva za istraživanje i razvoj u 2019. godini, iznose 16.989.380 KM, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Prema društveno-ekonomskim ciljevima, većina sredstava planirana je za finansiranje aktivnosti istraživanja u sektoru obrazovanja (55.9 posto). 

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

Obrazovne politike u BiH hitno se moraju poboljšati. Pokazuju to rezultati PISA istraživanja koji su danas objavljeni u Sarajevu, a objavljeni su rezultati testiranja matematičke, čitalačke i pismenosti iz prirodnih nauka učenika u Bosni i Hercegovini. Testiranje nekoliko hiljada 15-godišnjaka iz cijele zemlje je pokazalo da li i koliko imaju upotrebljivog znanja za svakodnevnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije