BiH kreće u energetsku neovisnost: Počinje izgradnja Bloka 7 u Tuzli

O. K.
BiH kreće u energetsku neovisnost: Počinje izgradnja Bloka 7 u Tuzli
Foto: Elektroprivreda BiH / TE Tuzla

Nakon što je Vijeće ministara na svojoj sjednici usvojilo pismo podrške za izgradnju Bloka 7 na TE Tuzla, radovi na najvećem postratnom projektu u Bosni i Hercegovini konačno mogu krenuti.

Početak izgradnje najavljen je za 1. novembar ove godine, a pripremne radove izvodit će domaća kompanija.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom za investicije Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Senadom Salkićem, koji nam je kazao kako je projekat izgradnje Bloka 7 najvažniji projekat za energetsku stabilnost BiH.

„Možemo slobodno reći da je ovo put ka energetskoj neovisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je jako važan, kako za samu energetsku stabilnost i samoodrživost, tako i za ostale branše koje će pratiti rad TE Tuzla, kao što su rudnici“, kazao nam je Salkić.

Sam projekat izgradnje vrijedan je 722 miliona eura i predstavlja najveću investiciju u postratnoj Bosni i Hercegovini.

„Mi smo izvršili sve pripremne radnje, potpisali smo ugovor sa kineskim investitorima. Mnogo nam znači podrška Parlamenta i Vlade FBiH, kao i Vijeća ministara.  To nam daje snagu da ovaj projekat i nastavimo“, kazao nam je Salkić.

Plan izgradnje novog i modernog Bloka 7 podrazumijevat će i gašenje starih blokova koji su dotrajali i nemaju energetsku i okolišnu efikasnost.

„Blok 7 će biti izgrađen prema najvišim evropskim i svjetskim standardima. Uz njegovu gradnju, ugasit ćemo blokove 3, 4 i 5 dok ćemo na Bloku 6 pokrenuti proces odsumporavanja koji će nam omogućiti da produžimo vijek trajajna“, pojasnio nam je Salkić.

Pet mjeseci čakalo se na usvajanje pisma podrške, a nakon što je Vijeće ministara potpisalo pismo, ono je proslijeđeno u Kinu. Kredit od 613 miliona eura uzima se na period od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i 15 godina otplate. Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija “China Gezhouba Group”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije