Biciklisti iz Turske dolaskom u Sarajevo okončali putovanje po Balkanu

Radiosarajevo.ba
Biciklisti iz Turske dolaskom u Sarajevo okončali putovanje po Balkanu
Članovi Unije biciklista Univerziteta Inonu iz turskog grada Malatye, dolaskom u Sarajevo okončali su putovanje biciklom po Balkanu.

Desetočlana ekipa prije 25 dana krenula je na put dug 1.150 kilometara i na dva točka proputovali su Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju te stigli u Sarajevo.

Predsjednik Unije Ugur Ozdemir kazao je kako su na put krenuli kako bi upoznali kulturno nasljeđe koje su ostavile Osmanlije. 

Dodao je kako su ranije imali nekoliko projekata i obilazaka u Turskoj, a da im je ovo prva tura van granica te zemlje.

”Na ljeto planiramo turu po Europi, ali još uvijek nismo tačno odredili zemlje niti gradove. Također, sljedeće godine planiramo novu turu po Balkanu”, rekao je Ozdemir. 

Na pitanje šta im je posebno privuklo pažnju tokom putovanja, rekli su da su to spomen ploče i druga obilježja pored puta podignuta, kako su sugrađani rekli kako je riječ o spomenicima podignutim poginulima u nesrećama.

Ono što ih je iznenadilo, dodaje Ozdemir, jeste što su ljudi na Balkanu vrlo obazrivi prema njima.

”Čim nas vide na cesti, usporavaju ili staju. Daju nam prostor da se slobodno krećemo. To nije slučaj u Turskoj”, rekao je Ozdemir.

Kazao je kako će u Bosni i Hercegovini biti još nekoliko dana, a namjeravaju obići Sarajevo, gdje su se već upoznali sa lokalnom kuhinjom. Također, planiraju otići i do Mostara, ali ovaj put ne biciklima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije