BHAAAS poziva na hitnu akciju nakon PISA testiranja i saradnju bh. institucija

Radiosarajevo.ba
BHAAAS poziva na hitnu akciju nakon PISA testiranja i saradnju bh. institucija
Promo / BHAAAS logo

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) apeluje na sve institucije nadležne za obrazovanje u Bosni i Hercegovini da iskoriste rezultate PISA testiranja kao priliku za iniciranje sveobuhvatne reforme edukacije u našoj zemlji, kaže se u posebnom saopćenju u kome se još nudi i izravna suradnja sa američkim naučnicima bh. porijekla.

Piše: E. A.

Oni podsjećaju da se istinski progres i prosperitet može realizovati samo kroz kvalitetno obrazovanje, “a PISA je definitivni pokazatelj da je krajnje vrijeme da se edukacija u Bosni i Hercegovini podigne na svjetsku razinu”.

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

BHAAAS još podsjeća kako su temeljite obrazovne promjene inicirane PISA rezultatima dovele do pozitivnih promjena u zemljama kao što su Vels, Finska, Estonija, Poljska i Slovenija.

“Sada je vrijeme da se i kod nas PISA iskoristi kao putokaz i interpretira na pozitivan način kao vodič za urgentnu reformu”, kažu iz BHAAAS.

Unatoč niskom plasmanu u kojem je BiH od 79 država rangirana tek kao 62. po redu, sama činjenica da je testirano 6.480 učenika iz 213 škola, od 7. razreda osnovne do prvog srednje škole - transparentni je pomak u sagledavanju stvarno stanja u bh. školstvu i sistemu edukacije.

BHAAAS, čija misija ostaje unapređenje nauke i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, već više godina javno podržava napore Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) i ostalih organizacija koje su uložile veliki trud da PISA napokon dođe i do Bosne i Hercegovine.

“Nadamo se da ovaj trud neće biti uzaludan i da će izroditi mobilizacijom svih sredstava u kreiranju zajedničke i objedinjene obrazovne vizije u ovom krucijalnom momentu za budućnost Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju iz ove bosanskoameričke institucije.

Dodaju, da se članovi Akademije, kao grupa ljudi koja je upoznata sa modernim sistemima edukacije, “nadaju da će nastaviti suradnju sa obrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju zajedničke realizacije ove vizije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije