Bh. matematičari ostvarili historijski uspjeh na Olimpijadi iz matematike

Fena
Bh. matematičari ostvarili historijski uspjeh na Olimpijadi iz matematike
Pixabay / Ilustracija
Na 57. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Hong Kongu bosanskohercegovački predstavnici ostvarili su najbolji uspjeh po broju nagrada u historiji učešća.

Osvojili su četiri bronzane medalje i dvije počasne pohvale.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju mladi matematičari Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Tijana Babić, Emin Mrkonja i Amar Kurić. Vođe ekipe su Jelena Radović (asistentica Filozofskog fakulteta, Departman za matematiku, na Palama) i Sead Delalić (student Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu).

Počasne pohvale osvojili su Emin Mrkonja i Amar Kurić, dok su Zlatko Salko, Adisa, Neira i Tijana osvojili bronzane medalje. Ostvaren je i najveći broj bodova u historiji učešća naše države na međunarodnoj olimpijadi.

Međunarodna matematička olimpijada je najveće i najprestižnije takmičenje mladih matematičara u svijetu, a BiH učestvuje od 1993. Dosad su bh. takmičari osvojili šest srebrenih, 33 bronzane medalje i 46 počasnih pohvala, saopćeno je iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije