Bh. ambasador sa Amal Clooney: Patnja bosanskih žena nikada neće biti zaboravljena

L. R., N. P.
Bh. ambasador sa Amal Clooney: Patnja bosanskih žena nikada neće biti zaboravljena
Foto: Facebook / Amal Clooney i Nedim Makarević

U Oslu je sinoć dodijeljena Nobelove nagrade za 2018. godinu, a nagrada za mir je ove godine uručena aktivistkinji Nadiji Murad iz Iraka i doktoru iz Konga Denisu Mukwegeu.

Svečanosti je prisustvovao i Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, koji je na Facebooku podijelio nekoliko fotografija sa svečanosti.

No, ona, koja je oduševila Bosance i Hercegovce, jeste selfie ambasadora i supruge slavnog glumca Georgea Clooneya, Amal.

"Dodjela Nobelove nagrade je protekla na najvišem nivou. Bile su prisutne osobe iz diplomatskog, javnog i političkog života kako Norveške tako i cijelog svijeta. Npr, prisutan je bio i ministar njemačke pokrajine Winfried Kretschmann koji je pomogao Nadiji Murad da dobije Nobelovu nagradu, odnosno da je podijeli sa dr. Mukwegeom koji je bio svjedokom zvjerskih sistematskih silovanja maloljetne djece pa čak i beba", priča ambasador Makarević za portal Radiosarajevo.ba.

Pored Kretschmana, i Amal Clooney je pomogla lobiranjem i logistikom, pogotovo Nadiu Murad da dobije ovu prestižnu nagradu.

"U razgovoru kako sa organizatorima tako i s članovima Nobelovog komiteta sam naglasio da je tema 'instrumentiziranog sistematskog silovanja' itekako bitna, ali sam naglasio da bi se u tom smislu trebalo fokusirati i na BiH koja je u periodu '92-'95 bila ogromnom žrtvom upravo tog zločina.

Amal Clooney je rekla da je veoma upoznata s patnjama bosanskih žena te da se te žrtve nikada neće niti smiju zaboraviti. Poslala je mnogo toplih pozdrava za BiH, rekla da nas voli i da želi što prije da nam dođe u posjetu", otkrio nam je Makarević.

Amal Clooney i Nedim Makarević - undefined

Foto: Facebook: Amal Clooney i Nedim Makarević

Makarević se susreo i s bivšim američkim potpredsjednikom Al Goreom.

Ambasador Makarević se zahvalio potpredsjedniku Goreu na svemu što je učinio za BiH, kako u svojstvu potpredsjednika za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona, tako i u privatnom svojstvu, te kazao da to u BiH nije zaboravljeno.

Gore je rekao da je u toku svoje karijere imao mnogo teških, tužnih, ali i sretnih trenutaka. BiH je, kako je naglasio, bila tema koja je objedinila ta sva tri momenta. Prvo, teški i tužni za vrijeme rata, a zatim i osjećaj sreće kada je rat završen.

U razgovoru s diplomatskim predstavnikom BiH u Norveškoj Gore je istakao da mu je žao što još postoje određeni problemi u BiH koji su, po njemu, itekako rješivi, a zavise samo od političke volje. Posredstvom ambasadora Makarevića bivši američki potpredsjednik, koji je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, poželio je BiH i njenim građanima sve najbolje u budućnosti, dodajući kako je BiH i dalje u njegovom srcu.

Dodjela Nobelove nagrade za 2018. godinu održana je sinoć u Oslu na kojoj su svečanom ceremonijom nagrađeni dobitnici iz područja ekonomije, fizike, hemije i medicine. Nadia Murad i dr. Denis Mukwege su dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Murad je jedna od 3.000 žena iz manjinske zajednice Jezida na sjeveru Iraka koje su silovali džihadisti Islamske države. Nakon tri mjeseca boravka uspjela je pobjeći i zatim otvoreno pričati o svemu što je preživjela, te je menovana za Ambasadora dobre volje pri UN u 23. godini.

"Mlade djevojke na vrhuncu svoga života prodaju se, kupuju, drže u zatočeništvu i siluju svaki dan. Nezamislivo je da se savjest čelnika 195 zemalja širom svijeta ne usaglasi kako bi oslobodila te djevojke. Ne volim da me nazivaju žrtvom, ja nisam žrtva nego sam preživjela. To su okrutne stvari i niti jedna žena na ovom svijetu ne smije ih doživjeti '', kazala je ona na sinoćnoj dodjeli.

Također smatra da jedina nagrada na svijetu koja može vratiti njihovo dostojanstvo jeste pravda i procesuiranje zločinaca.

Drugi Nobelovac je Denis Mukwege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo, koji je karijeru posvetio pomaganju žena koje su bile žrtve silovanja u ratu. Jedan je od svjetskih vodećih stručnjaka za operacije žena koje su zadobile ozbiljne povrede u grupnim silovanjima.

,,Moj stav je da sve žrtve zaslužuju sigurno utočište dok počinioci ne dođu pred lice pravde", rekao je Mukwege.

Nobelovu nagradu u području fizike dobili su Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland, dok su dobitnici za hemiju bili Frances Arnold, George P. Smith i Gregory Winter, u području medicine James Allison i Tasuku Honjo, a nagradu na polju ekonomije osvojili su William D. Nordhaus i Paul M. Romer.

Nagrada za književnost ove godine nije dodjeljena zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo nekoliko članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije