Beširović: Slobodan dan za praznike odbijen uz apsurdna objašnjenja

M. R. S.
Beširović: Slobodan dan za praznike odbijen uz apsurdna objašnjenja

Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH odbili su inicijativu Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za izmjene zakona kojim bi se trgovcima i ugostiteljima garantovao slobodan dan za praznike.

Kazala je ovo za Radiosarajevo.ba Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH.

„Iduće sedmice ćemo imati pres konferenciju na kojoj ćemo reći šta ćemo dalje poduzeti, ali odustati nećemo“, poručila je Beširović.

Istakla je da su objašnjenja koja su dobili iz ministarstava apsurdna.

„Iz Ministarstva trgovine su rekli da bi to ugrozilo slobodu trgovine. Mi smo prvo tražili da sjednemo sa predstavnicima ministarstava i zajedno vidimo na koji način ovo regulisati. Nisu htjeli. Rekli su da pošaljemo izmjene zakona. Kada smo poslali izmjene zakona, odbili su nas “, dodala je Beširović.

Podsjetimo, oko 2.000 građana je potpisalo online peticiju Sindikata trgovine BiH kojom su tražene izmjene Zakona o radu ili Zakona o trgovini da bi se regulisao rad u vrijeme praznika.

Želja sindikata je da i radnici u realnom sektoru, a ne samo javnom, tada imaju slobodan dan. Peticija je proslijeđena federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije