Bektić: Ne osjećam se predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH

Radiosarajevo.ba
Bektić: Ne osjećam se predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mevludin Bektić

Prije dva dana, na vanrednom Kongresu (koji je osporilo aktuelno rukovodstvo, op.a.) Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH), Mevludin Bektić izabran je za novog predsjednika Saveza.

Mevludin Bektić jednoglasno izabran za predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH

Ovom prilikom razgovarali smo s Bektićem koji je za portal Radiosarajevo.ba otkrio da li je on novi predsjednik Saveza ili ne, te šta slijedi u nastavku njegove bobre za kako kaže „legalizaciju“ procesa u Savezu.

Razgovarao: Erdin Halimić

„Posljednjih šest mjeseci smo intenzivno radili na demokratskom principu rada s granskim sindikatima, a sve kako bi prevazišli podjele i sačuvali jedinstvo u Savezu. Uistinu, ja nisam bio toliko ambiciozan da postanem predsjednik SSS BiH i s te strane smo pokušali sve kako bi u okvire zakonitosti vratili rad Saveza. Mora se znati da Savez još uvijek nema zvanično upisanog zastupnika (predsjednik op.a.) u registar Ministarstva pravde BiH i to traje od 2010. godine. Nakon što smo to utvrdili poduzeli smo aktivnosti kako bi sazvali skupštinu Saveza. Pozvali smo sve granske sindikate koji su bili članovi Saveza kako bi nastupili jedinstveno“, pojasnio je Bektić.

Dodao je da se pozivu odazvalo ukupno 16 granskih sindikata, od 25 koliko ih ukupno ima.

Skupština Saveza samostalnih sindikata BiH: Aktuelno rukovodstvo se nije pojavilo

„Toliko ih je i prisustvovalo na Skupštini koja je održana 12. februara u zgradi Elektroprivrede, bili smo na to prinuđeni zbog zaključanih vrata u zgradi Saveza samostalnih sindikata BiH. Ne osjećam se predsjednikom dok moje ime ne bude upisano u registar kod Ministarstva pravde BiH. Dakle, insistiramo na legalnosti u svemu što budemo radili u narednom periodu. Prioritet je upis u registar. Dalje, kroz Ekonomsko-socijalno vijeće za područje FBiH (ESV) pokušat ćemo implementirati sve one aktivnosti koja su goruća pitanja, od najniže plaće, kolektivnog ugovora, zakona o štrajku, zakona o sindikatima. To su četiri postupalata koja ćemo u narednom periodu pokušati staviti kao imperativ“, naglasio je Bektić.

Prema njegovim riječima, kolege koje se protive njegovom izboru pozivali su punih šest mjeseci na dijalog i na Kongres.

Na naše pitanje kako on odgovara na optužbe koje se mogu čuti u javnosti, a tačnije da je on „vladin čovjek i da iza smjene rukovodstva Saveza stoji Vlada FBiH“, Bektić kaže da se na to može samo nasmijati.

„Nekoliko godina sam u sindikatu i imali smo već pregovore s Vladom FBiH i ne stoji priča da smo mi vladini. To smo dokazali kroz djelovanje u ESV-u, kazali smo Vladi FBiH da ne prihvatamo nametanje zakona, nismo prihvatili zakon o reprezentativnosti, čak kad smo analizirali najnižu plaću imali smo svoje primjedbe. Opredjelili smko se da politiku vodimo isključivo u interesu radnika, a to će se vidjeti u narednom periodu, ako budemo imali prilike da radimo. Sve ostalo su insinuacije kako bi se opravdali nečiji ciljevi. Imamo podršku dvije trećine članova i neću odgovarati kolegi Selvedinu Šatoroviću, držim do svog digniteta. Ako se kad upišemo u registar, onda ćemo i nastupati što se tiče Saveza, dakle nisam ja od onih što se bore za fotelje i pozicije, već isključivo za poziciju radnika. Ako neko misli da smo mi vladini nek to dokaže ui nekom od naših narednih koraka“, kategoričan je Bektić.

Šatorović: Još uvijek sam predsjednik Saveza samostalnih sindikata, a evo i zašto

Govoreći o pravima radnika, a posebno o minimalnoj plaći, Bektić kaže da je se 16 granskih sindikata opredijelilo da se vrati u realne okvire.

„Ako želimo boljitak i prosperitet moramo govoriti o povećanju najniže plaće. Opredijeljeni smo u sidikatu, bar u granama koje mi predstavljamo, da bi otprilike 70 posto prosječne plate u Federaciji trebalo biti osnova za izračun plate. S tim da u to ne ulaze ostala primanja, tipa, toplog obroka, regresa...“, istakao je Bektić.

Pitali smo Bektića, da li se može očekivati i promjena naziva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

„Mi smo u 2012. dobili pravnu sljednost, s tim da je moguće da će biti problema u vezi dijela naziva koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu. Pokušat ćemo istrajati na tom nazivu, ako se to ne bude moglo zakonski provesti onda ćemo odlučuti na kolegiju šta nam je dalje raditi i koje je to najbolje rješenje. Ne znam da li će to možda biti Savez samostalnih sindikata FBiH, ali cilj nam je zaštiti originalni naziv i ujediniti sve sindikate u BiH, pa i one iz RS“, zaključio je Bektić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije