Bebe u zagrljaju hobotnica: Volonterke iz BiH u humanoj misiji osvajaju regiju

J. Ć.
Bebe u zagrljaju hobotnica: Volonterke iz BiH u humanoj misiji osvajaju regiju
Foto: Privatni album / Hobotnice čudesnice
Heklana hobotnica čiji krak podsjeća prijevremeno rođenu bebu na pupčanu vrpcu i tako joj pomaže da prebrodi kritični period, postala je hit i ujedinila sve zemlje u regionu kako bi se pronašlo što više žena koje mogu ove igračke isplesti.

Slađana Vasiljević, Tamara Nešić iz Banja Luke i Zineta Mutapčić iz Srebrenika, već su u porodilištu u Tuzli unijele mekane dodire izrađujući hobotnice, a sve s ciljem da ova pozitivna priča zaživi i u ostalim kliničkim centrima širom Bosne i Hercegovine.

Bile su oduševljene ovom idejom, jer su i same prošle neke ne tako lijepe stvari kakve inače trudnoća i majčinstvo treba da budu i željele su učestvovati u izradi ovih malenih pomagala.

Zineta Mutapčić je željela da zbog tragedije koja ju je zadesila, pokuša omogućiti svim bebama da na neki način imaju nekoga uz sebe dok leže odvojeni od majke.

"To što se hobotnica pokazala i kao medicinsko pomagalo je razlog više zašto sam odlučila otvoreno porazgovarati sa ljekarima u Dječijoj klinici u Tuzli o mojoj želji, koji su odmah prihvatili i tako smo počeli", priča na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Mutapčić te dodaje kako su im, prihvatanjem ove prakse, ljekari u Tuzli dali veliku nadu i podstrek da se pokušaju boriti i za ostale gradove.

Cilj ove humane misije jeste obučiti što više žena koje će, kako kaže, konstantno heklati hobotnice, da bi privatne i ostale klinike imale dovoljno zaliha, a kako bi svaka beba koja nakon izlaska iz inkubatora svoju hobotnicu mogla ponijeti kući.

Hobotnice čudesnice - undefinedHobotnice čudesnice (Foto: Privatni album)

Zanimalo nas je i koliko je žena uključeno u ovu humanu misiju.

“Trenutno imamo 24 registrirane žene koje su se uključile da heklaju ili nauče heklati s tim što imamo pet dama koje su aktivne heklačice. Radionice bi trebale animirati žene tako da ih se što više priključe kako bi imale veći broj žena i da se uvijek možemo osloniti na njih ako se desi da treba neka veća isporuka”.

Studentsko vijeće Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli (SVERF), motivirano akcijom grupe volonterki Hobotnice čudesnice za bebe BiH , pokreće sedmičnu radionicu heklanja hobotnica.

"Radionice će se održavati svakog utorka od 19 do 20.30 sati na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli u kancelarija broj 17. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovoj humanoj akciji, da dođete i s nama se družite i heklate ili da naše radionice potpomognete kupovinom materijala. Ukoliko ne znate heklati - svejedno možete doći, ponesite volju, a mi ćemo vas naučiti", napominje naša sagovornica. 

Što se tiče hobotnice kao medicinskog pomagala, utvrđeno je da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale heklane hobotnice poboljšale svoje disanje, imale pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi.

Osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje - imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe.

“Pokazalo se i da se beba smiri kada ručicom uhvati krak hobotnice, disanje joj se stabilizira, jer osjeća sigurnost kao dok je bila u maminom trbuhu, te ih mnogi nazivaju hobotnice 'čudesnice'. Starijoj djeci s odstupanjima u neurološkom razvoju ljekari takođe savjetuju upotrebu heklanih hobotnica – kao vježbe za razvoj sitne motorike ruku", pojašnjava Mutapčić. 

Ono što posebno treba istaknuti jeste da se hobotnice heklaju pamučnim koncem i bitno je da nakon punjenja hobotnice opseg glave bude od 15 do 17 centimetara, dužina tijela od 7 do 9 centimetara, a dužina kraka, kada se razvuče, treba biti od 16 do 22 centimetra.

Hobotnice čudesnice - undefinedHobotnice čudesnice (Foto: Privatni album)

“Pune se antialergijskim i antiastmatičnim punjenjem. Rupe se ne smiju vidjeti i u tijelo hobotnice ne smije ući ni štapić od lizalice. I zaista je čudesno, kada je beba primi i dok joj klizi kroz ručicu krak je kao pulsirajuća pupčana vrpca”, govori ona. 

Bitno je napomenuti i to da se peru u mašini na 60 stepeni, bez upotrebe deterdženta i suše u sušilici, a prije stavljanja u inkubator idu u sterilizator.

Kako nam dalje priča, zasada je najveća pomoć građana u donacijama.

“Češće se odlučuju na donacije u novcu koje mi na grupi javno i transparentno prikazujemo, kao i utrošak svake marke koja se iskoristi za nešto, mada mi uvijek skrećemo pažnju da nam više odgovaraju donacije u materijalu, tj. koncu, punjenju i iglama. Ovim putem bismo skrenuli pažnju svima onima koji žele donirati material da uvijek kontaktiraju nekog od administratora kako bi donirali ono čega u tom momentu najviše nedostaje. Moram napomenuti i da smo imali donacije od firmi Saten Tuzla, Kanetex Gračanica a dobili smo i podršku od kompanije DM“, ističe naša sagovornica, te dodaje:

"Svjesni smo da se svi oni koji nisu prošli kroz situacije prijevremenog rođenja bebica, i njihove borbe za život, možda malo teže poistovjećuju sa ovim osjećajem koji nosi nadu da će ovakvo jedno malo pomagalo biti od velikog značaja, ali isto tako vjerujemo da ljudskost i humanost postoje u svima nama", zaključuje Zineta Mutapčić, jedna od volonterki u ovoj humanoj misiji.

Stoga, zaista vrijedi biti dio ove humane akcije kako bi se pomoglo ovim vrijednim ženama da se pomogne svim klinikama širom naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije