BBC o "dvije škole pod jednim krovom" u BiH: Tužna sam jer nas razdvajaju

Radiosarajevo.ba
BBC o "dvije škole pod jednim krovom" u BiH: Tužna sam jer nas razdvajaju
Foto: BBC / "Dvije škole pod jednim krovom" u Jajcu

Segregacija i diskriminacija u bosanskohercegovačkom školskom sistemu zbog etničke odnosno nacionalne pripadnosti je ponovo u središtu interesa jednog svjetskog medija - ovaj put BBC-a.

Fotografija oduševila region: Dvije škole pod jednim krovom rodile jedinstvenu ljubav

Britanski javni servis je ukazao i upozorio na negativne posljedice sistema "dvije škole pod jednim krovom" koji postoji u mjestima gdje žive Bošnjaci i Hrvati.

Kao primjer takve škole su izdvojili Osnovnu školu 'Berta Kučera' odnosno '13. septembar' u Jajcu. To su dvije škole koje se nalaze u jednoj zgradi.

Školu 'Berta Kučera' pohađaju Bošnjaci, a '13. septembar' Hrvati.

Naglasili su da je u zgradi skoro sve podijeljeno u cilju da se učenici malo ili nikako ne susreću.

Asja Beširević je jedna od učenica ove škole koja je istakla da pojedine školske drugove može samo viđati i družiti se s njima tokom vikenda, ali ne i tokom nastave.

"Voljela bih da smo zajedno i da smo pomiješani. Za mene je pogrešno što nas razdvajaju i zbog toga sam veoma tužna", rekla je ova 11-godišnjakinja.

Učenik Ivica Jukanović smatra da pojedini roditelji uče svoje djecu da mrze jer su prošli kroz rat.

Travničani oduševljeni: Srušena ograda podjele u školskom dvorištu

Direktor Osnovne škole 'Berta Kučera' Fikret Čančar je kazao da "živi za dan kada će cijeli sistem biti promijenjen i kada ćemo biti ujedinjeni".

Direktorica Osnovne škole '13. septembar' Iva Ladan je nešto manje entuzijastična poručivši da je "Bosna zemlja u kojoj žive tri naroda koji govore tri različita jezika, te da svako ima pravo da izrazi svoj kulturni ili etnički identitet".

Kako izgleda dvorište škole u Travniku nakon rušenja ograde podjele

BBC je podsjetio da podijele proizilaze iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat.

Ukazali su na to da u zemlji postoji više od 50 škola u kojima su đaci podijeljeni na etničkoj odnosno nacionalnoj osnovi.

Za razliku od osnovne škole, učenici Srednje strukovne škole će nastaviti zajedno pohađati nastavu, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije