Barbari su pucali u knjige: 26 godina od spaljivanja Vijećnice

Radiosarajevo.ba
 Barbari su pucali u knjige: 26 godina od spaljivanja Vijećnice
Arhiv / Vijećnica: Tokom razaranja izgorila arhivska građa

Tokom noći sa 25. na 26. august 1992. godine izgorjela je sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekt sagrađen u vrijeme austrougarske monarhije.

Vatra izazvana agresorskim granatama progutala dva miliona knjiga, 300 rukopisa i blago neprocjenjive vrijednosti.

Piše: Faruk Vele

U samo nekoliko sati noći, Nacionalna biblioteka BiH je u potpunosti nestala, kao i građa čuvana i nadopunjavana nekoliko stoljeća.

Kulturni čuvar naslijeđa

Vijećnica je bila svojevrsni čuvar kulturno historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te kao takva bila trn u oku „svima koji su željeli osporiti kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti“.

Istovremeno, kako je jednom zapisao akademik Emir Ramić, Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije.

Ona u sebi sintetizira povijest Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. Nažalost, ideje koje su proizvele zlo koje je spaljivalo knjige i ubijalo ljude, i danas živi i diže svoju glavu.

Grad Sarajevo obilježava  25. august kao dan kada je zapaljena i uništena Vijećnica, odnosno tadašnja Nacionalna i univerzitetska biblioteka. 

„Gradska vijećnica u Sarajevu, kao najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda, uništena je u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja 1992. godine. Od tada je prošlo 26 godina, zgrada je obnovljena, prosperitetna, u njoj se svakodnevno dešavaju različiti događaji od interesa za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu odnosno služe domaćoj i međunarodnoj promociji grada Sarajeva, države Bosne i Hercegovine, kao i samog objekta Vijećnice“, kazao je Esad Tanović, direktor JP „Sarajevo“.

Nakon što je u maju, na godišnjicu otvaranja obnovljene Vijećnice održan svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke, ove godine će u Vijećnici biti obilježen dan kada je Vijećnica stradala, odnosno spaljena.

„Program obilježavanja ima za cilj razvijanje kulture sjećanja koje je veoma važno za sudbinu svakog pojedinca i društva. S tim u vezi, 25. i 26. augusta ove godine u Vijećnici ćemo održati niz aktivnosti: okrugli sto sa eminentnim predavačima i obrazovnim radnicima iz cijelog regiona, svečanu akademiju pod naszivom „Sjećanje“ i Dan otvorenih vrata za sve posjetioce. Svjesni vrijednosti objekta Vijećnice, u svakoj našoj aktivnosti radimo na njenoj promociji, razvoju, prosperitetu i otvaranju prema svim građanima“, naveo je Tanović.

Besplatan ulaz

Tokom višednevne manifestacije bit će izložen i kamen temeljac Vijećnice koji će biti transportovan iz Zemaljskog muzeja.

U nedelju će tako biti besplatan ulaz u Vijećnicu koja je danas veoma posjećana turistička atrakcija, sa bogatim muzejskim sadržajima i eksponatima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije