Pogledajte kako su Banjalučani dočekali Pravoslavnu Novu godinu uz Bijelo dugme

Fena
Pogledajte kako su Banjalučani dočekali Pravoslavnu Novu godinu uz Bijelo dugme
/ Euroblic
Brojni Banjalučani dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru na Trgu Krajine uz dvosatni koncert grupe "Bijelo dugme" i drugih muzičkih izvođača.

U Trebinju je nastupao Željko Joksimović, a u Višegradu bend „No smoking orkestra“.

Iako je snijeg podao gotovo cijele večeri, to nije omelo jedan broj Banjalučana da na glavnom trgu sinoć slušaju neke od najpoznatijih pjesama „Bijelog dugmeta“ u novim aranžmanima.

U Novu godinu po Julijanskom kalendaru Goran Bregović, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović uveli su ih uz numeru "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac".

Pokrovitelj ovog koncerta na otvorenom u Banjoj Luci je predsjednik RS-a.

Grad Banja Luka i kulturni centar “Banski dvor” organizovali su uz ponoć vatromet i svečani doček pravoslavne nove godine ispred Banskog dvora i porte Hrama Hrista Spasitelja, a u kulturno-umjetničkom programu nastupio je veliki Gradski tamburaški orkestar i Orkestar "Tamburaši sa Vrbasa".

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija poštuju julijanski ili stari kalendar koji je uveo Julije Cezar 45 godine p.n.e i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada se prelazi na gregorijanski kalendar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije