Balkan je svjetska prijestolnica islamofobije

Radiosarajevo.ba
Balkan je svjetska prijestolnica islamofobije
Foto: Historijski muzej BiH / Ahmići

Istraživački novinar Yiannis Baboulias u svojem članku za američki časopis Foreign Policy je Balkan opisao kao svjetskom prijestolnicom islamofobije.

Podsjeća da animoziteti između muslimanskog i nemuslimanskog stanovništva postoje od vremena vladavine Osmanskog carstva. To je vrijeme kada su svi muslimani nazivani Turcima - naveo je ovaj novinar.

Zapaža da je motiv Australijancu Brentonu Tarrantu za teroristički napad na Novom Zelandu bila njegova posjeta balkanskim državama - Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Grčkoj.

U većini ovih zemalja se desio rat i genocid tokom 90-ih godina prošlog vijeka gdje su žrtve dominantno bili muslimani, istakao je Baboulias.

Trvdi da je islamofobična muzika vrlo rasprostranjena u ovom dijelu svijeta gdje je "Turčin" i danas naziv za sve muslimane. Riječ "Turčin" se spominje u srpskoj nacionalističkoj pjesmi posvećenoj Radovanu Karadžiću koju je Tarrant slušao nedugo prije krvavog pohoda, naglasio je nvoinar.

Jedan od stihova te pjesme glasi Turci moraju biti ubijeni - što se odnosi na bosanske muslimane.

Također je podsjetio da je Balkan mjesto u kojem radikalna desnica dominira još od kraja prošlog vijeka kada su ekstremisti iz drugih zemalja dolazili da ratuju.

Opisao je i trenutak kada su sljedbenici grčke neofašističke stranke Zlatna zora dolazili u Bosnu i Hercegovinu da ratuju. Neki od njih su odgovorni za genocid u Srebrenici, rekao je.

Neofašističke stranke i pokreti nisu samo zaživjeli u Grčkoj, već i u drugim zemljama Balkana. Primjer za to je postrojavanje četnika u Bosni i Hercegovini.

Baboulias zaključuje da je islamofobija jedan od osnovnih motiva djelovanja radikalnih desnih grupa na Balkanu, prenosi časopis Foreign Policy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije