Balet Fest Sarajevo: Historija umjetnosti baleta - Giselle

Radiosarajevo.ba
Balet Fest Sarajevo: Historija umjetnosti baleta - Giselle
Foto: Balet Fest / Giselle

U Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u utorak u 19 sati bit će održana konferencija "Historija umjetnosti baleta - Giselle".

Romantizam, umjetnički stil nastao početkom 19. stoljeća iznjedrit će balet kao jedan od vrhunskih oblika umjetnosti epohe.

Kao vrhunac romantičnog baleta i antologijsko djelo svjetske baletne literature (40-ak godina prije Labudovog jezera) ostaje Giselle u koreografiji Jeana Corallija i Julesa Perrota, na muziku Adolfa Adama, u interpretaciji Carlotte Grisi, premijerno izvedena 28. juna 1841. u pariškoj Operi – a izvela je baletna družina Théâtre de l’Académie Royale de Musique.

Kakva je to predstava? Pod kakvom se sretnom zvijezdom rodila i sa nevjerovatno dugim scenskim životom? Ko je koreografirao Giselle ? Da li se promijenio stil izvedbe tokom 178 godina? U čemu je tajna predstave? I, na koncu, ko su prvakinje koje su igrale u NP Sarajevo naslovnu rolu u baletu Giselle ?

Na ovu temu do danas nije napisana ni održana niti jedna konferencija, niti joj je struka posvetila zasluženo mjesto u historiji baleta u BiH. Giselle je važna u postojanju repertoara i ansambla baleta NPS. To je jedna od predstava koja je obilježila historiju i karijere mnogih naših balerina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije