Upotrebom IK tehnologija do bolje komunikacije između škole, učenika i roditelja

Radiosarajevo.ba
Upotrebom IK tehnologija do bolje komunikacije između škole, učenika i roditelja
Obrazovni sistem u našoj zemlji suočen je s vremenom brzih promjena, sve većom upotrebom novih tehnologija u svakodnevnom životu i radu ali i u učenju i podučavanju.

Stoga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade kao kreator politika obrazovanja  uočilo potrebu i neophodnost da u svojim strategijama napravi most između informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovnih institucija, čiju suštinu čine relacije između učitelja, učenika i roditelja, kaže predstavnica ovog ministarstva Azemina Njuhović. 

Ona će učestvovati na Prvom forumu roditeljstva koji će biti održan u subotu 22. marta.

Tom prilikom predstavit će načine upotrebe IKT-a u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo i u administrativnom ali i nastavnom dijelu rada institucija, sagledano iz ugla kreatora tih politika (e-dnevnik, e-učionice, interaktivna nastava za najmlađe, online upis u srednje škole). Središnji dio rada čine informacije o pokrenutim procesima, kako bi se došlo do vjerodostojne slike o tome u kojoj mjeri i na koji način se koriste IKT (tablet računala, interaktivne table, digitalni sadržaji, interaktivna nastava i sl.).

U svom izlaganju Njuhović će se osvrnuti na ulogu učitelja koji su suočeni s povećanim zalaganjem u korištenju i upotrebi IKT-a, u učionici u radu s učenicima, ali i izvan učionice u komunikaciji s roditeljima. 

"Također će biti riječi o neophodnosti permanentnog stručnog usavršavanja nastavnika ali i roditelja koje će im pomoći da komuniciraju jezikom i stilom svoje djece/učenika, jer metode podučavanja i odgoja koje su oni primjenjivali do prije samo koju godinu ranije nisu više dovoljne.  Znači tehnologije ne utječu samo na učitelje već i na roditelje kao i na njihovu međusobnu komunikaciju i razumijevanje. Zaključni dio bir će posvećen učenicima i njihovom načinu prihvatanja novih tehnologija, te pedagoškom radu i motivaciji."

Iz Ministarstva za obrazovanje vjeruju da škole, učenici ali i roditelji mogu sigurno imati prednosti od upotrebe IKT-a u ranom djetinjstvu kada shvate koliko je ona efikasna ako se zna njome pravilno upravljati, jer ne čini ona samo komunikaciju boljom i bržom, već zasigurno pomaže i u učenju i podučavanju. Svi zajedno moramo naučiti kako živjeti u realnom svijetu koristeći virtuelni.

 

 

 

 

Na Forumu koji će biti održan u subotu 22. aprila na Akademiji 387 govorit će: Dženana Kuluglija psihologinja, psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta Sarajevo, predsjednica Udruženja psihologa BiH Dženana Husremović, magistrica pedagogije Sabrija Mehmedović, Azemina Njuhović iz Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, Dunja Gelineo diplomirana Montessori pedagogica, Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica, i Vesna Andree Zaimović, jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba.  Forum će moderirati Elma Behram urednica emisije o zdravlju na Radiju Sarajevo.

Svi koji se pri svakodnevnom odgajanju djece susreću s izazovima, neodgovorenim pitanjima i dilemama, pozvani su da prisustvuju ovom događaju. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu putem e-maila. Svoje prisustvo možete potvrditi na kontakt@radiosarajevo.ba.

Događaj organizira medijska kuća Radiosarajevo.ba u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer.

Forum će se održati u subotu 22. aprila od 11 do 14 sati, uz pauzu tokom koje će biti posluženo osvježenje. Mjesto događaja je Konferencijska dvorana Academy 387 u Bosmal City Centru u Sarajevu (glavni ulaz, 3 sprat, mogućnost korištenja javnog parkinga pored Bosmala).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije