Avijatičari se vraćaju na mjesto gdje je snimana 'Partizanska eskadrila'

Anadolija
Avijatičari se vraćaju na mjesto gdje je snimana 'Partizanska eskadrila'
Oko 80 kilometara ravnice uz magistralni put M-5, od Bihaća preko Bosanskog Petrovca do Ključa, čini prostranu Grmečku visoravan.

Na tom se potezu smjenjuju prostrana visoravna polja Blagajsko, Petrovačko, Medeno i Bravsko polje, a na njima, i uz polja na obroncima Grmeča, živi oko 10 hiljada stanovnika, većinom povratnika srpske nacionalnosti, koji su poslije rata nastavili živjeti kako su naučili, od male poljoprivrede, šume i stočarstva.

Ipak, najpoznatije je Medeno polje, koje je u Drugom svjetskom ratu bio prvi aerodrom Antifašističkih narodnooslobodilačkih snaga, a po kojem je u bivšoj državi snimljen i film "Partizanska eskadrila".

Nakon više od pola stoljeća na Medenom polju se poduzimaju aktivnosti da se ponovo aktivira avijatičarstvo. 

Nakon nedavne posjete Komisije Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine očekuje se izdavanje dozvola čiji će nosilac biti Aeroklub Medeno Polje iz Bosanskog Petrovca.

"Naš Aeroklub dobio je instrukcije šta treba uraditi da dobiju certifikat. Velika prednost Aerodroma Medeno Polje što se letilište nalazi samo 50-tak kilometara od Aerodroma Golubić u Bihaću, koji je i privremeni granični prijelaz, na koji mogu slijetati i strani avioni, pa je letilište Medeno Polje u budućnosti izuzetno povoljna lokacija za turističke letove", rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Aerodrom nakon certifikacije bit će korišten za slijetanje malih aviona, na njemu će biti organizirana i sportska natjecanja, te organiziranje škole letenja, padobranstvo i paraglajding.

"Očekujemo uskoro da ćemo, zajedno s općinom Bosanski Petrovac, organizovati svečano otvaranje letišta. Općina ima projekte za razvoj turizma, čak i da se otkupi jedan stari avion i stacionira na mjesto gdje je stajao", kazao je za AA pilot Jusuf Midžić.

Naime, sve do '96. godine, na Medenom polju stajao je saveznički avion TC-3 Dakota, ali je miniran, a dijelovi prodani u staro željezo.

Domaćoj javnosti Medeno polje je poznato i po filmu "Partizanska eskadrila" koji se snimao prije 40 godina, a čega se pilot Midžić i danas sjeća. 

U njoj su se slavili borbeni piloti Jugoslavije koji su se borili protiv fašista, što je bivši sistem glorifikovao, ali Midžić kaže da historijske činjenice potvrđuju samo to da su engleski i američki avioni tu slijetali kako bi dovozili pomoć i evakuirali ranjenike savezničkih partizanskih snaga.

Ipak, oživljavanjem avijatičarstva na Medenom polju, u Bosanskom Petrovcu se nadaju da će se tako oživjeti i turizam, a i cijeli ovaj kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije