Avdović: Imenovanje Palmera dobra vijest za Balkan, Komšić osoba od povjerenja

Radiosarajevo.ba
Avdović: Imenovanje Palmera dobra vijest za Balkan, Komšić osoba od povjerenja
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Matthew Palmer sa članovima Predsjedništva BiH

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je zamjenika pomoćnika državnog sekretara Mathewa Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Piše: Faruk Vele

Kako je saopćeno iz State Departmenta, u ovo ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije.

Mathew Palmer specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan

Erol Avdović, novinar-veteran, višedecenijski izvještač iz sjedišta Ujedinjenih nacija (UN) kaže za Radiosarajevo.ba da je imenovanje Palmera za specijalnog izaslanika američke administracije za Balkan jeste dobra vijest.

"Prvo to doista znači i formalnu potvrdu da se Amerika želi više angažovati na rješavanju preostalih balkanskih pitanja, prije svega oko finalnog sporazuma između Kosova i Srbije. Idealno, taj bi sporazum u konačnici trebao rezultirati realnošću međusobnog državnog priznanja. Ostaje, a to je najteže od svega, da se vidi kako postići taj gotovo epohalni sporazum Beograda i Prištine uz najmanje moguće kolatalarne štete, naravno, u najkraćem mogućem vremenu, iako treba istaknuti, da niko ovdje - još nikog ne požuruje. To znači da će Washington apostrofirati konzistentnu politiku prema regionu, što će Palmer obilježiti svojom aktivnošću i sve češćom prisutnošću u Beogradu i Prištini, ali i Sarajevu", tvrdi Avdović.

Iako se o tome dugo govorilo u Washingtonu, napominje naš sagovornik, činjenica da imenovanje Palmera dolazi baš u ovom trenutku kada se za manje od dva mjeseca očekuje smjena liderske garde u EU i, kada još ne znamo da li će politika proširenja EU sasvim preživjeti, donosi više od simbolike.

"Imenovanje pokazuje da Amerika ne odustaje od svog koncepta niti znane doktrine za ovaj dio Evrope. Očito, da će, bez obzira na sve Trumpove bombastične izjave, ili trenutne nade koje u njega polažu evropski populisti, uključujući i notorne balkanske nacionaliste, Amerika nastaviti sa svojom, rekao bih, daytonskom mirovnom politikom na zapadnom Balkanu, koja podrazumijeva podršku dugoročnom procesu integracije svih tamošnjih zemalja u zapadne institucije. Naravno, uz sve vidljivije prioritete, u dijapazonu od Crne Gore i Sjeverne Makedonije do Bosne i Hercegovine", naglašava Avdović.

Palmer, što je posebno zanimljivo, bez obzira na preuzimanje funkcije izaslanika za Balkan ostaje na mjestu pomoćnika američkog državnog sekretara, što je znak da će on odgovarati izravno šefu State Departmenta Mike Pompeu.

Nadalje, Avdović podsjeća da je visoki američki zvaničnik direktno razgovarao sa predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem u vezi pitanja Kosova. Zna se da Amerikanci rado razgovaraju s makedonskim premjerom Zoranom Zaevim i crnogorskim Duškom Markovićem.

"Pa ostaje da se vidi ko će biti Palmerovi najpouzdaniji, da ne kažem odabrani, sagovornici u Sarajevu, prepoznajući pozitivnu ulogu trenutnog predsjednika BH Predsjedništva Željka Komšića", smatra on.

Važno je, dodaje Avdović, da ovaj američki angažman ostaje, dakle, u sklopu sistema.

"Jer – prisjetimo se, uoči Dejtona, u doba Richarda Holbrookea kada je Amerika doista bila glavna u region, dok stvar nije prepustila Evropljanima – funkcija specijalnog predstavnika za Balkan bila je na neki način van State Departmenta, pod direktnim nadzorom Bijele kuće. Ovaj put, Palmera nije imenovao predsjednik Trump, kao što je to 1995. s Holbrookeom učinio tadašnji predsjednik Bill Clinton. U tom kontekstu mogao bi se možda pomenuti i diplomatski stil: Za razliku od 'diplomatskog buldoždera' Holbrookea – Palmer je tiha voda, ali time i sila/snaga koja ne odustaje od zacrtanih dugoročno ciljeva, niti ih pretjerano taktički modificira. To je, uostalom onomad i potvrdio kada je govorio o učinkovitosti američkih sankcija Miloradu Dodiku, jer ako su Dodik i njegov SNSD odustali od NATO-a, Amerikanci ne odustaju, bez obzira na pojedine ispade Donalda Trumpa oko toga", zaključuje Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije