Astronomsko društvo Orion: U petak javno promatranje Sunca u Skate parku

Fena
Astronomsko društvo Orion: U petak javno promatranje Sunca u Skate parku
Astronomsko društvo Orion organizirat će u petak u Sarajevu javno posmatranje Sunca u H-Alpha i Sunčevoj bijeloj boji, kroz specijalizirane teleskope i dvoglede, kao i posmatranje s naočalama specijaliziranim za posmatranje Sunca.

Te aktivnost bit će realizirane u okviru "Mjeseca Johna Dobsona", a u planu je i predavanje o značaju Johna Dobsona i njegove prakse u amaterskoj astronomiji te posmatranje planeta ako to bude moguće jer se one u ovo doba godine nalaze nisko na horizontu.

"Ničim ne poštujemo zasluge Dobsona u oblasti amaterske astronomije više od uzimanja teleskopa, da bi na uglu ulice dijelili nebo s javnošću. Ovo je jedna od aktivnosti za koje je bio odlučan da astronomi amateri treba redovno da čine",  navodi organizator.

"Mjesec Johna Dobsona" obilježava se u znak sjećanja na tog astronoma amatera, koji je rođen u septembru. Tokom tog mjeseca odaje mu se počast, noseći tako njegovo nasljeđe obavljanja javnih događaja i pronalaženja čuda u našem susjedstvu, u svemiru.

Javno posmatranje planirano je za 23. septembar od 17 do 20 sati, u Skate parku na Marijin Dvoru..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije