Naselje u Beču: Mjesto budućnosti, pametnog i samoodrživog življenja

Elma Behram
Naselje u Beču: Mjesto budućnosti, pametnog i samoodrživog življenja
Pametan grad čine samoodrživa rješenja opskrbe energijom, kontrola saobraćaja, dobra umreženost i laka komunikacija. Jedan od najbolje rangiranih pametnih gradova u Evropi je Beč.

U ovom pametnom gradu raste i razvija se jezerski grad Aspern koji još zovu grad budućnosti. Riječ je zapravo o naselju koje se nalazi u bečkom okrugu Donaustadt na sjeveroistoku grada i prostirat će se na 240 hektara (2,4 million m²).

Do ovog naselja došli smo metro linijom U2 koja je u funkciji od 2013. godine i koja povezuje ovo naselje s centralnim dijelom grada. Osim metroa, tu su autobuski i tramvajski saobraćaj koji ovaj dio grada povezuju s ostatkom Beča.

Ako se bude gradilo planiranom dinamikom, Aspern bi trebalo da bude završen 2030. godine i u njemu će živjeti oko 20.000 stanovnika, a ovo naselje će ponuditi i jednak broj radnih mjesta.

Odmah primjećujemo da se radi o ogromnom području na kojem su nikle i na kojem će se tek graditi brojne stambene jedinice. Dočekao nas je Nikolaus Summer, rukovodilac projekta za odnose s javnošću. Na početku nam pokazuje plan gradnje i polako nas vodi ka jezeru koje se nalazi u središtu Asperna.

Aspern_Bec1.jpg - Aspern - naselje u Beču: Mjesto budućnosti, pametnog i samoodrživog življenja

Na pitanje da li je u jezeru dozvoljeno kupanje Summer kaže da su plaže koje okružuju jezero prvenstveno namijenjene za šetnju i odmor porodica, no ukoliko neko poželi osvježenje - nije zabranjeno.

Južno od jezera vidimo prekrasne građevine koje se izgledom razlikuju, no visina je skoro pa jednoobrazna. U ovom, prema mnogima najvećem gradilištu u Evropi, istovremeno se grade putevi, ulice, parkovi, stambene zgrade, poslovni prostori, kao i obrazovne institucije. Novo naselje podrazumijevat će kompletnu infrastrukturu - škole, vrtiće, zdravstvene ustanove i ostale javne objekte.

Zumer nam priča kako se prizemlja zgrada namjenski iznajmljuju. Pri tome se vodi računa o potrebama stanovništva, pa je tako nemoguće u jednom manjem kvartu vidjeti više pekara, apoteka, restorana, marketa... Sve kako bi potrebe stanovništva ali i isplativost iznajmljivača prostora bile zadovoljene.

Aspern_Bec3.jpg - Aspern - naselje u Beču: Mjesto budućnosti, pametnog i samoodrživog življenja
Saznajemo kako su vrtići u novom naselju besplatni. U Beču su inače svi državni vrtići besplatni, plaća se samo hrana, kaže Summer. Privatna obdaništa čine 60 posto ponude vrtića u Beču i mnoga od njih su također besplatna, jer njihov rad pomaže i finansira grad Beč.

„Mi ovdje mislimo da svaki grad mora imati svoju verziju pametnoga grada, pa tako i Beč ima svoju. Naši prioriteti su između ostalog, toplotna energija i ušteda prostora. No zgrade koje gradimo nisu visoke, postoji master plan na koji se vežu arhitektonska rješenja s kojima apliciraju arhitekte i projektanti. Dakle postoji natječaj na koji stigne veliki broj građevinskih rješenja, no samo najbolja prođu“.

Naš sagovornik s ponosom priča kako je deset projekata od ukupno 20 najboljih u Austriji provedeno upravo u Aspernu.

„Jezerski grad sam po sebi nije Smart City kako se taj termin inače upotrebljava. Ovo je zapravo Urban Lab, odnosno testno polje. Mjesto gdje trenutno testiramo nove tehnologije i nove koncepte življenja. I ako ovdje bude dobro funkcioniralo, to ćemo implementirati i u ostale dijelove grada. A do sada imamo samo pozitivna iskustva“.

Zumer pojašnjava kako na području grada Beča postoji okvirna strategija pametnoga grada koju je usvojila Gradska skupština. To je dugoročni cilj koji grad želi postići.

"Ta strategija važi jednako za jezerski grad, kao i za ostatak grada. Jezerski grad je u ovom slučaju testno polje gdje se svi ovi ciljevi mogu istestirati. Tu su definirani ciljevi poput: koji se resursi žele koristiti, koliko inovativan grad želi biti, koliko inkluzivan, kako se želi urediti automobilski saobraćaj itd. Mi imamo dvije mogućnosti u ovom jezerskom gradu. Prvi je to što možemo testirati određene mogućnosti koje se mogu prenijeti na ostatak grada. A drugo je mogućnost demonstriranja i slikovito prikazati šta se sve može primijeniti na kompletan grad".

Ovaj samoodrživi i multifunkcionalni projekt nešto je što se jednom riječju zove budućnost.

„Sam jezerski grad ima master plan iz 2007. godine i tu je precizirano šta se želi implementirati do 2028. godine.  Dakle samo kao primjer navodim saobraćaj. Kako se u gradu želi reducirati automobilski saobraćaj, tako se i u jezerskom gradu saobraćaj želi smanjiti na 20 posto.“

Iako u jezerskom gradu trenutno živi veliki broj ljudi, u trenutku našeg obilaska nismo vidjeli niti jedan automobil u pokretu. Sagovornik nam priča kako je u Aspernu stavljen akcenat na pametnu mobilnost, automobili se koriste samo ako moraju, postoji mogućnost i car sharinga, a ukoliko se pak saobraća prostranim ulicama maksimalna dozvoljena brzina je 30 km/h. Sve to uz brojne biciklističke staze te ogromne bulevare predstavlja jednu ugodnu i sigurnu zonu za sve stanovnike i posjetioce ovog naselja.

Njegova raznolikost i praktičnost su ono što jezerski grad čine atraktivnim i visokokvalitetnim životnim i radnim okruženjem.

I na kraju obilaska ovog multifunkcionalnog i raznolikog središta saznajemo kako će za nekoliko godina upravo u jezerskom gradu Aspernu niknuti jedan od najvećih drvenih solitera u Evropi, visok čak 84 metara. U ovom prostoru naći će se hoteli, apartmani, uredi, saloni ljepote, restorani, velnes centri...

aspern3.png - Aspern - naselje u Beču: Mjesto budućnosti, pametnog i samoodrživog življenja
Ako ste se slučajno zapitali koliko košta stan u ovom naselju imamo odgovor i na to pitanje. Naime, kako nam je Summer pojasnio stanovi se isključio iznajmljuju. Pravo iznajmljivanja imaju oni građani koji su uložili sredstva kod investitora. Riječ je o skromnom iznosu koji predstavlja garant da će određeni  stan biti u mogućnosti koristiti nakon izgradnje. Stanari kasnije plaćaju u prosjeku 7,5 eura po kvadratu za iznajmljivanje stana, a u slučaju da se odluče napustiti stan stanodavac će mu vratiti sredstva uložena prije same izgradnje.
Spajajući sadašnjost i budućnost Aspern Seestadt balansira i kombinira elemente koji inače teško idu zajedno. Radni i privatni život, zeleni prostor i urbani način života, visoki standardi u prostoru koji pruža individualnost.
Kako bi Aspern ponudio visok kvalitet života, ne samo trenutno nego i za buduće generacije, najvažniji su jasna vizija i kvalitetno planiranje te upravljačka struktura koja dugoročno razmišlja. Upravo na taj način razmišlja tim koji je imenovao grad Beč  a koji je odgovoran za koordinaciju cjelokupnog procesa urbanizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije